2_ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα για ρωσικά εμβάσματα στο Αγιον Ορος

0

Ερευνα για ύποπτες μεταφορές χρημάτων από το εξωτερικό προς ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Ορους διεξάγει η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Εκτυλίσσεται αθόρυβα τον τελευταίο ένα χρόνο, με την υπόθεση πάντως να παίρνει νέα τροπή μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε φυσικά και νομικά πρόσωπα συνδεδεμένα με το Κρεμλίνο, το οποίο άλλωστε παραδοσιακά διατηρεί στενούς δεσμούς με την Αθωνική Πολιτεία.

Πηγή με γνώση του θέματος αποκαλύπτει ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 20 οι συναλλαγές που τους τελευταίους δώδεκα μήνες θεωρήθηκαν ύποπτες και ερευνώνται από τα στελέχη της Αρχής. Πρόκειται για κινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από τράπεζες και εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίων του εξωτερικού, με τα χρήματα να καταλήγουν όχι σε λογαριασμούς μοναστηριών που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δεχθεί επισκέψεις υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, αλλά σε ατομικούς λογαριασμούς μοναχών του Αγίου Ορους. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές κρίθηκαν ύποπτες από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας κυρίως επειδή επρόκειτο για μεταφορές ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Σε μία περίπτωση, δε, εντοπίστηκε έμβασμα που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ, με την έρευνα πάντως να κατατείνει στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ιεραποστολής στην Αφρική.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότερες από τις υπό έρευνα μεταφορές χρημάτων αφορούν κεφάλαια προερχόμενα από τη Ρωσία. Διευκρινίζουν ακόμη ότι τα χρήματα που βρέθηκαν κατατεθειμένα στους λογαριασμούς των μοναχών δεν προέρχονται από νομικά ή φυσικά πρόσωπα για τα οποία, από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι εύποροι Ρώσοι να επέλεξαν να βγάλουν τα χρήματά τους από τη Ρωσία με τη βοήθεια μοναχών του Αγίου Ορους προκειμένου να διασώσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας τους ή ακόμη και δέσμευσης των κεφαλαίων τους από το Κρεμλίνο λόγω του πολέμου.

Για τον ίδιο λόγο, εξάλλου, αρκετοί Ρώσοι φέρεται να έχουν τους τελευταίους μήνες προχωρήσει ή να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

«Δεν έχουν προκύψει στοιχεία ικανά να επιβεβαιώσουν πλήρως πληροφορίες που θέλουν οι συναλλαγές να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, οργανωμένης προσπάθειας διείσδυσης της Ρωσίας στο Αγιον Ορος», αναφέρει αρμόδια πηγή. «Η προσπάθεια αυτή έχει εκφραστεί κυρίως μέσω επιχειρηματικών ή και πολιτικών κύκλων», συμπληρώνει, παραπέμποντας στις πρόσφατες επισημάνσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για μεταφορά από τη Ρωσία 300 εκατ. δολαρίων σε κόμματα και πολιτικούς στο διάστημα από το 2014 κι έπειτα.

Εχει εντοπιστεί κίνηση ασυνήθιστα μεγάλων χρηματικών ποσών, ύψους δεκάδων ή ακόμη και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Από τμήμα, Διεύθυνση

Δεν έχει περάσει απαρατήρητη και προ μηνών πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναβαθμίσει σε Διεύθυνση το μέχρι πρότινος αστυνομικό τμήμα στις Καρυές του Αγίου Ορους. Αν και η κίνηση συνδέθηκε από ορισμένους με την ανησυχία των ελληνικών –και όχι μόνο– Αρχών για πιθανή παρουσία και δράση Ρώσων υπηκόων στο Αγιον Ορος, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκαν σχετικά απέδωσαν την πρωτοβουλία σε αμιγώς αστυνομικά κριτήρια.

Εξάλλου, το σχίσμα που επήλθε την άνοιξη του 2021 ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται το Αγιον Ορος να έχει μειωθεί σημαντικά, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Πλην των ρωσικής προέλευσης κεφαλαίων, πάντως, αρκετές από τις καταθέσεις χρημάτων σε μοναχούς του Αγίου Ορους που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αρχής για το Ξέπλυμα έχουν γίνει από πρόσωπα σε βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Οι ελεγκτές της Αρχής δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για χρήματα από μη νόμιμες δραστηριότητες, που γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν υπό μορφή δωρεών προς ιερομονάχους της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι πληροφορίες πάντως που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) σε τρεις μονές του Αγίου Ορους διαψεύστηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας από αρμόδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η OLAF πράγματι ασχολήθηκε στο παρελθόν με κινήσεις ρωσικών κεφαλαίων προς μονή του Αγίου Ορους, ωστόσο η τελευταία έρευνα ολοκληρώθηκε το μακρινό πλέον 2014 και δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία.

 

(kathimerini.gr)

Σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία καταγγέλει το Συνδικάτο Γάλακτος Αργολίδας, Κορινθίας

Previous article

Φθινοπωρινό σκηνικό: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, πιθανές τοπικές βροχές και βοριάδες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.