ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για 20.000 νέους – Δικαιούχοι, κίνητρα, προϋποθέσεις

0

Περίπου 20.000 νέοι, ηλικίας 18-39 ετών, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» που θα βγει στον αέρα τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ένα έτερο και εξίσου σημαντικό πρόγραμμα, το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», το οποίο αφορά σε κενές κατοικίες που μέχρι πρότινος έμεναν ανεκμετάλλευτες.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τα δύο προγράμματα, το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-39 ετών και το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» για ανακαίνιση παλιών κενών κατοικιών, στοχεύουν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης – κλιματισμού.

Τα κονδύλια

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών.

 

Εξηγώντας το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω», ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε πως αποτελείται από δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στο κομμάτι της εξοικονόμησης και προβλέπει επιδοτήσεις 50-90% με όριο τις 25.000 ευρώ. Ο δεύτερος, δηλαδή οι ανακαινίσεις, έχει ως όριο δαπάνης τις 10.000 ευρώ με ενιαίο ποσοστό επιδότησης 30% για όλους. Το ποσό που απομένει μπορεί να χρηματοδοτηθεί για το «Εξοικονομώ» με άτοκο δάνειο και για την ανακαίνιση με χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

 

 

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι αντίστοιχα οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή χαμηλότερη.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή το σκέλος της ανακαίνισης, αυτές περιλαμβάνουν ανακαίνιση χώρων μπάνιου και αντικατάσταση ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίστηκε πως το ακίνητο πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ήδη ή να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, να είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα το οποίο εντάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή χαμηλότερη.

Ο οδηγός του προγράμματος αναμένεται να δημοσιευθεί τον Οκτώβριο και μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης θα ακολουθήσει συγκεκριμενοποίηση των όρων προϋποθέσεων, ενώ η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών. Εχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Αφορά συγκεκριμένα σε κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Στις επιπλέον προϋποθέσεις, κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει αίτηση για μία μόνο κατοικία και δεν είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Για να λάβει την επιδότηση, ο δικαιούχος οφείλει να καταθέσει τιμολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά και ηλεκτρονικό μισθωτήριο μακροχρόνιας μίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ενδεικτικές εργασίες

-αντικατάσταση κουφωμάτων

-εξωτερική θερμομόνωση

-συστήματα θέρμανσης – ψύξης

-συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης

-συσκευές Smart Home αλλά και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές

-ανακαίνιση χώρων μπάνιου και αντικατάσταση ειδών υγιεινής

-ανακαίνιση χώρων κουζίνας

-αντικατάσταση πόρτας εισόδου

-αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων

-αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων

-αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων

Ο περιφερειάρχης ανακαλεί την Δευτέρα την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply