ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμπέλι: Τρύγος με αντιθέσεις – Η εικόνα στις αμπελουργικές περιοχές

0

Tο στίγμα της πορείας προς την είσοδο στον τρύγο των μεγάλων αμπελουργικών ζωνών δίνει η ΚΕΟΣΟΕ, επισημαίνοντας ότι «η αρχική αισιοδοξία να μετατρέπεται σε συγκρατημένη».

Στην Κορινθία και ειδικότερα στη Νεμέα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναμενόταν μια μέτρια σε όγκο χρονιά για το Αγιωργίτικο, χωρίς ασθένειες, εικόνα που αρχίζει να δημιουργεί μικρές επιφυλάξεις μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις για τα βαρικά και υπερποτισμένα αμπέλια που παρουσιάζουν φαινόμενα σήψης, σε μικρή όμως έκταση.

Για άλλη μια χρονιά οι επιτραπέζιες και οι ποικιλίες σταφιδοποιίας του νομού, δοκιμάστηκαν αρχικά από την εσωτερική υποκατανάλωση, την εξαγωγική αδυναμία και τέλος από τις καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε απόγνωση τους συγκεκριμένους αμπελουργούς.

Με υψηλές στρεμματικές ενισχύσεις, οι ποικιλίες αυτές που απαγορεύεται να οινοποιηθούν, όδευσαν προς «χυμοποίηση» με 0,12 ευρώ έως 0,15 ευρώ / kg, για να καταλήξουν τελικά στο ποτήρι του καταναλωτή και γιατί όχι του τουρίστα του καλοκαιριού, με τιμές συσκευασμένων προϊόντων, που επ’ ουδενί μπορεί να ανταγωνισθεί το οινοστάφυλο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ενώ ο τρύγος του Ροδίτη ξεκίνησε στην τιμή 0,27 ευρώ/kg, με τις φήμες περί νομιμοποίησης οινοποίησης της Σουλτανίνας, διαπραγματεύονταν την επόμενη, στα 0,20 ευρώ/kg. Κακές πρακτικές, αδυσώπητος και αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά και ΟΛΟΙ γνώστες, αλλά παρατηρητές.

Αυτές οι πρακτικές, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, μαζί με άλλες γνωστές, ευθύνονται για το ότι στην κατηγορία των κρασιών μαζικής κατανάλωσης, παρατηρούνται εντυπωσιακά χαμηλές τιμές συσκευασμένων προϊόντων (ασκοί 20 lt πωλούνται στην τιμή των 10 ευρώ, ή φιάλες PET του 1,5 lt στην τιμή του 1,10 ευρώ), καθηλώνοντας κάθε χρόνο τις τιμές των οινοσταφύλων σε επίπεδο που δημιουργούν ζημιές στις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις των μεγάλων σε έκταση ζωνών της χώρας και ωθούν τους αμπελουργούς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι πλέον υπάρχουν τα ψηφιακά δεδομένα και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, είναι προ των πυλών.

Eξιχνιάστηκε η υπόθεση phishing σε βάρος 26χρονου

Previous article

Θρηνεί το Χιλιομόδι! “έφυγε” η «ζωντανή Καρυάτιδα», η μεγάλη Ειρήνη Παπά

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply