ΥΓΕΙΑ

Σχολική υγιεινή και ασφάλεια μαθητών – Συμβουλές για γονείς και παιδιά – Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές με ασφάλεια στη σχολική τάξη.

0

Ήρθαν τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στην αρχή ορισμένα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά, ενώ άλλα χρησιμοποιούσαν ένα συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως μάθησης.

Μερικά βασικά πράγματα ωστόσο έγιναν ξεκάθαρα καθώς η πανδημία συνεχίζει να υπάρχει στη ζωή μας:

Το να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουν καλύτερα.

Τα σχολεία είναι κάτι περισσότερο από ένα μέρος που απλά τα παιδιά μαθαίνουν. Είναι επίσης ένα ασφαλές μέρος που μεταξύ άλλων υποστηρίζει τη σωματική, ψυχική, κοινωνική και συναισθηματική υγεία των παιδιών.

Με τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, τα σχολεία μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και τα παιδιά να συνεχίσουν να βρίσκονται με τους συμμαθητές, τους φίλους και τους δασκάλους τους με ασφάλεια.

Ο COVID-19 στη χώρα μας και οι υποπαραλλαγές

Ενώ ο COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, (55.769 κρούσματα COVID-19 ανακοινώθηκαν στις 23 Αυγούστου) η υποπαραλλαγή “Κένταυρος” αναμένεται να εξελιχθεί μέσα στο φθινόπωρο. Όπως αναφέρει και ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του σχετικά:

«Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό. Παρότι η υποπαραλλαγή «κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.

Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75. Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορονοϊού στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορονοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».

Για να παραμείνουν όλοι υγιείς λοιπόν, πρέπει να χρησιμοποιούνται πολλά μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας, η απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και φυσικά η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος νοσεί. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στα σχολεία. Οι μαθητές για να παραμείνουν υγιείς θα πρέπει να κάνουν όλα τα παραπάνω. Μάλιστα για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνδυάζονται με καλό αερισμό της τάξης, δοκιμές/προληπτικό έλεγχο και ανίχνευση επαφών στη σχολική κοινότητα, όταν υπάρχει κάποιο κρούσμα.

4 Back to school tips για την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία

Ενισχύστε τις καθημερινές προφυλάξεις

Γνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα του COVID-19, καθώς και τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι άρρωστο. Επιπλέον, πιθανότατα να έχετε περάσει ολόκληρο το καλοκαίρι υπενθυμίζοντας στα παιδιά σας τις καθημερινές προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για να μην αρρωστήσουν.

Ωστόσο, παρ’ όλες τις προσπάθειές σας, πιθανότατα έχετε πιάσει τα παιδιά σας να στέκονται πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους, να αφήνουν τις μάσκες τους στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι και να ξεχνούν να πλένουν τα χέρια τους αφού αγγίζουν κοινές επιφάνειες.

Καθώς ετοιμάζεστε να στείλετε τα παιδιά σας πίσω στην τάξη, φροντίστε να ενισχύετε τις καθημερινές προφυλάξεις για τον COVID-19 που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, καθώς και τι κάνει αυτές τις προφυλάξεις τόσο αποτελεσματικές:

Πάρτε αποστάσεις: Η κοινωνική απόσταση εξακολουθεί να είναι σημαντική, ακόμα κι αν το παιδί σας είναι εμβολιασμένο. Ο πιο πιθανός τρόπος μετάδοσης του COVID-19 είναι από άτομο σε άτομο — κυρίως μεταξύ ατόμων που έρχονται σε στενή επαφή μεταξύ τους. Και, ενώ τα εμβόλια παρέχουν προστασία, κανένα δεν είναι 100% τέλειο. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να είναι ασυμπτωματικό αλλά να μεταδίδει τον ιό.

Φορέστε μάσκα: Η χρήση μάσκας βοηθά στον περιορισμό τυχόν μολυσματικών σταγονιδίων του αναπνευστικού, που μπορεί να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή, την ομιλία ή τον βήχα – ειδικά όταν οι αποστάσεις δεν εφαρμόζονται και όταν το άτομο που νοσεί δεν το γνωρίζει.

Καθαρά χέρια: Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του κινδύνου να αρρωστήσετε αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια μεταδίδοντας τον ιό στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας εάν αγγίξετε το πρόσωπό σας.

Με τις παραλλαγές και τις υποπαραλλαγές να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε όλα τα παραπάνω στα παιδιά σας, πριν την επιστροφή στην τάξη.

Self και Rapid τεστ

Όλοι πρέπει να κάνουν self test. Αν είναι δυνατό, τα σχολεία θα πρέπει να ακολουθούν τις Οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την πρόληψη του COVID-19 στα σχολεία. Μέσα από τα τεστ μπορεί κάποιος να μάθει αν νοσεί ή όχι από κορονοϊο. Ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα.

Ακούστε τις ανησυχίες των παιδιών σας

Ως γονιός, παίζετε σημαντικό ρόλο όχι μόνο ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τα παιδιά σας, αλλά και ως το πρόσωπο που εμπιστεύονται περισσότερο.

Είναι σημαντικό το παιδί σας να νιώθει άνετα να εκφράσει τυχόν ανησυχίες ή άγχος που μπορεί να έχει σχετικά με την επιστροφή στο σχολείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο διαθέσιμοι και προετοιμασμένοι.

Είτε το παιδί σας ανησυχεί για το αν πρέπει να φοράει μάσκα όλη την ημέρα στο σχολείο ή τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην τάξη του, βεβαιωθείτε ότι ακούτε προσεχτικά τους προβληματισμούς του, συμπάσχετε και βοηθήστε το να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του καθησυχάζοντάς το.

Προγραμματίστε τις εξετάσεις υγείας

Όπως ανέφερε και η συνεργάτιδα του Mothersblog, παιδίατρος, Μαριαλένα Κυριακάκου, είναι σημαντικό να προγραμματίσετε -πριν την επιστροφή στα σχολεία- τον τακτικό ιατρικό έλεγχο του παιδιού.

Ο COVID-19 έχει αλλάξει πολλά από τα πράγματα που κάναμε πριν δύο χρόνια, αλλά δεν άλλαξε τη σημαντικότητα να ελέγχουμε την υγεία του παιδιού μας -και τη δική μας. Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά με ένα υγιές παιδί, που σημαίνει ότι οι εξετάσεις του παιδιού σας θα πρέπει να γίνουν όπως κάθε άλλη χρονιά.

Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία; Με μάσκες ή χωρίς;

Τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν και οι γονείς αναρωτιούνται αν τα παιδιά θα φορούν μάσκες ή όχι. Αυτό, όπως ανέφερε και η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, στο Open TV, θα κριθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Δεν υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μέτρα. Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, θα αξιολογηθούν από την επιτροπή λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία οι δείκτες. Αν τα κρούσματα είναι έτσι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται τα παιδάκια να πάνε με μάσκα στο σχολείο».

με πληροφορίες από: healthychildren.org / kidshealth.org / houstonmethodist.org

Shrinkflation: Τι είναι το «κόλπο» που εφαρμόζουν στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ λόγω ακρίβειας

Previous article

Ξαφνική επιδείνωση του καιρού στην Κορινθία

Next article

More in ΥΓΕΙΑ

You may also like

Comments

Comments are closed.