ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σχολεία: Οι οδηγίες ECDC για το άνοιγμα – Την επόμενη εβδομάδα αποφασίζουν οι ειδικοί στην Ελλάδα

0

Η προώθηση του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για μαθητές και εκπαιδευτικούς, η ενθάρρυνση της καλής υγιεινής των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι όταν υπάρχουν συμπτώματα, είναι τα βασικά “εργαλεία” για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του κορονοϊού στα σχολεία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου ECDC.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς , το Κέντρο σε νέα αναφορά του επισημαίνει τις βέλτιστες πρακτικές για περιορισμό της μετάδοσης της Covid-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων που “φουντώνουν” κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς
μήνες.Το ECDC συστήνει όποια μέτρα περιορισμού της διασποράς να προσαρμοστούν στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικία των μαθητών και σε καμία περίπτωση να μην προκαλέσουν “ρωγμές” στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία. Η πανδημία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, έχει διαταράξει τη ζωή των παιδιών και των εφήβων επηρεάζοντας την καθημερινή ρουτίνα, την εκπαίδευση, την υγεία, την ανάπτυξη και τη γενική ευημερία τους.

Τα σχολεία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας στη μάθηση και την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά που προέρχονται από μειονεκτικά περιβάλλοντα και τις οικογένειές τους. “Οι αρνητικές επιπτώσεις των σχολικών διαταραχών στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών σημαίνουν ότι τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιδιώκεται να περιοριστούν στο ελάχιστο και να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια μάθησης”, αναφέρει το ECDC.

 

Παιδιά όλων των ηλικιών είναι δυνατό να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον SARS-CoV- 2. Συχνά οι ανήλικοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης, αλλά καταγράφονται και σοβαρές περιπτώσεις ενώ παρατηρείται long covid και στα παιδιά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του κορονοϊού, οι ειδικοί στη χώρα μας εστιάζουν και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που είναι δεδομένο ότι θα “εμφανιστούν”. Για αυτό και επιμένουν στην καλή υγιεινή των χεριών ενώ η πιστή τήρηση του εθνικού προγράμματος
εμβολιασμού είναι ζωτικής σημασίας.

ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει … διαταραχθεί λόγω της πανδημίας.

Τέλος Αυγούστου οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η συζήτηση των ειδικών για το υγειονομικό πρωτόκολλο με το οποίο θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, είναι να
ακολουθηθεί η στρατηγική ήπιων περιορισμών και στις σχολικές μονάδες μιας και η πανδημία θεωρείται ότι έχει περάσει σε άλλη φάση. Μερίδα των ειδικών θεωρεί ότι εφέτος μπορούν πλέον να λειτουργήσουν χωρίς μέτρα τα σχολεία, άλλοι, όμως, κρίνουν απαραίτητη τη χρήση της μάσκας για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που η μεταδοτικότητα του πανδημικού ιού αυξάνεται.

προσανατολίζεται περισσότερο σε συστάσεις παρά σε υποχρεωτικότητες. Σημαντικό ρόλο στο να είναι αυτό εφικτό έχει το γεγονός ότι η υβριδική ανοσία του πληθυσμού είναι σημαντική και αυξάνεται, καθώς οι περισσότεροι είναι τριπλά εμβολιασμένοι και έχουν την
ίδια στιγμή νοσήσει. Ειδικά όμως σε σχέση με τα σχολεία, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκουν τη χρήση της μάσκας απαραίτητη καθώς το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως και τέλος Απριλίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς τη μεταδοτικότητα.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Previous article

Βέλο Βόχα – Μουσικοχορευτική παράσταση ” Το όνομα μου Ιωνία”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.