ΥΓΕΙΑ

Μέλι ή μαρμελάδα: Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή

0

Για τις θερμιδικές και όχι μόνο διαφορές ανάμεσα στο μέλι και τη μαρμελάδα γράφει η Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος και Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ.

«Το μέλι είναι περισσότερο θρεπτικό από τη μαρμελάδα γιατί περιέχει βιταμίνες»

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις φήμες που κυκλοφορούν υποστηρίζοντας τη μαρμελάδα ή το μέλι αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα όμως το μυστικό κρύβεται αλλού & όχι στο εάν θα προτιμήσετε το ένα ή το άλλο για το πρωινό σας. Διαβάστε τις παρακάτω διατροφικές πληροφορίες για να καταλάβετε ποιο είναι αυτό.

Μοιάζουν σαν δύο σταγόνες ζάχαρη

Κάθε κουτάλι μελιού έχει 64 θερμίδες, ενώ μαρμελάδας 56. Άρα στην ουσία της απώλεια βάρους δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα 2 γλυκίσματα. Αυτό συμβαίνει διότι αποτελούνται από σάκχαρα, ή πιο απλουστευμένα από ζάχαρη. Βέβαια μικρή ποσότητα σακχάρων στη μαρμελάδα μπορεί να είναι φυτικές ίνες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει παρά μόνο όταν μέσα σε ατή βρίσκονται ολόκληρα τα κομμάτια φρούτων. Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες & τα ιχνοστοιχεία τα συναντάμε σε αμελητέες ποσότητες και στις 2 περιπτώσεις.

Μέλι το θεραπευτικό

Μπορεί πολλοί να πιστεύουν πως το μέλι περιέχει «πολλές βιταμίνες», όμως μόλις εξηγήσαμε και προηγουμένως οι ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών Β, καλίου ή φθορίου που συνεισφέρει στη διατροφή, δεν είναι άξιες αναφοράς. Βέβαια το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική καθώς φαίνεται να έχει ιδιότητες αντιμετώπισης βακτηρίων, φλεγμονών, ερεθισμών, ιών κ.α.. Άρα δεν βάζετε τυχαία λίγο μέλι στο τσάι όταν σας πονάει ο λαιμός. Ακόμη το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό από το στρες & από χρόνιες παθήσεις, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών. Μάλιστα όσο πιο σκούρο το μέλι τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μαρμελάδα η σπιτική

Όσο και εάν θα ήλπιζε κανείς πως η μαρμελάδα περιέχει όλη τη μαγεία των φρούτων, η τελευταία δυστυχώς συμπαρασύρεται μαζί με τον τεμαχισμό, την πολτοποίηση και το βρασμό τους. Εάν η μαρμελάδα είναι σπιτική τότε μπορεί κανείς να ελέγξει την ποιότητα αυτής, τη ζάχαρη που θα προστεθεί, το μέσω πήξης (συνήθως πηκτίνη) κλπ. Εν αντιθέσει, οι μαρμελάδες του εμπορίου μπορεί να είναι «πλαστικές», δηλαδή να περιέχουν συντηρητικά, χρώματα και αρκετή ζάχαρη. Άρα πείτε ναι στη μαρμελάδα εάν είναι σπιτική.

Μπερδευτήκατε & δεν ξέρετε τι να διαλέξετε;

Τελικά οι διατροφικές διαφορές μεταξύ της μαρμελάδας και του μελιού είναι πολύ μικρές. Ό,τι και να διαλέξετε από τα 2 πρέπει να προσέξετε την ποσότητα, καθώς η μέγιστη συνολική ποσότητα ζάχαρης που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε αυτή την οδηγία συμπεριλαμβάνεται η ζάχαρη που: βάζετε στον καφέ σας, βρίσκεται στο έτοιμο ψωμί που αγοράζετε, στα δημητριακά, στα dressings, στα μπισκότα, στα έτοιμα γεύματα κλπ. Και φυσικά αυτό ισχύει εάν δεν θέλετε να χάσετε βάρος ή εάν δεν προσέχετε τη χοληστερίνη ή το ζάχαρό σας. Άρα ούτε το μέλι, ούτε και η μαρμελάδα απενοχοποιούνται, αλλά νομιμοποιούνται στη σωστή ποσότητα.

Η παιδική παράσταση «Χένσελ και Γκρέτελ»στην πλατεία Εξαμιλίων

Previous article

26 χρόνια από τον θάνατο του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού στην Κύπρο – Οι δολοφόνοι δεν λογοδότησαν ποτέ

Next article

More in ΥΓΕΙΑ

You may also like

Comments

Comments are closed.