ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Δημοτικό Συμβούλιο Κορίνθου: οι αποκαλύψεις για την σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ και οι εκβιασμοί από την Οικονομική Υπηρεσία

0

Στις μακρόσυρτες συνεδριάσεις επέστρεψε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο της Κορίνθου που συνεδρίασε χτες για μία σειρά από θέματα τυπικής διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, και πάλι την παράσταση έκλεψε η συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης και ειδικότερα το θέμα να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. προκειμένου η Οικονομική Υπηρεσία να πληρώσει στον ΦΟΔΣΑ τα χρήματα που οφείλει ο δήμος στην Τέρνα, για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το παράλογο της συζήτησης είναι πως για να γίνει η πληρωμή δεν ήταν απαραίτητη η απόφαση του Δ.Σ. πράγμα που έθεσε ορθώς ο κ. Σταυρέλης (για τον λόγο αυτό η παράταξή του ψήφισε να μην συζητηθεί καν το θέμα), ενώ και ο ίδιος ο δήμαρχος χαρακτήρισε εκ του περισσού την απόφαση. Το παράξενο είναι πως ο κ. Νανόπουλος ανέφερε πως αν δεν υπάρξει (η μη απαραίτητη, επαναλαμβάνουμε) απόφαση του Δ.Σ. η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας δεν θα υπογράψει το ένταλμα πληρωμής, η Τέρνα δεν θα πληρωθεί και τα σκουπίδια δεν θα πάνε στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και το παράξενο είναι πως είναι δυνατόν να εκβιάζει μία υπάλληλος του δήμου με αυτό τον τρόπο ένα ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Σταυρέλης, μάλιστα, το είπε καθαρά, αναφέροντας πως δεν είναι δυνατόν να μεταφέρεται το “εντέλλεσθε” ως αρμοδιότητα, από τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο.

Αν μάλιστα είναι αλήθεια ότι ανάλογες αποφάσεις θα κληθούν να πάρουν -“εκ του περισσού”, θυμίζουμε- όλα τα δημοτικά συμβούλια (αυτό τουλάχιστον είπε ο κ. Νανόπουλος) είναι τουλάχιστον περίεργη η άρνηση τόσο των δημάρχων όσο και των οικονομικών υπηρεσιών να μην αναλάβουν την ευθύνη να προχωρήσουν στην πληρωμή των ενταλμάτων.

Ακόμα πιο καθαρά το είπε ο Χρήστος Κορδώσης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “δεν αναρωτιέστε γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι που τηρούν την νομιμότητα, αρνούνται να πληρώσουν; Άρα, κάτι παράνομο υπάρχει. Γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι σαν κι εμάς που μπορεί να λέμε μια κουβέντα παραπάνω. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους…”.

Πάντως, το θέμα συζητήθηκε και εκεί προέκυψαν και άλλα στοιχεία.

Καταρχήν να πούμε ότι από την πλευρά της μειοψηφίας, το πρόβλημα δεν αφορούσε τόσο το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά το κόστος της μεταφοράς στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και εν προκειμένω στον ΣΜΑ Σπαθοβουνίου. Όπως καταλάβαμε ο δήμος Κορινθίων “φορτώνεται” με επιπλέον κόστος, καθώς η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΟΔΣΑ είναι το γενικό κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων να επιμεριστεί σε όλους τους δήμους έτσι ώστε να μειωθεί το “βάρος”, όσων δήμων είναι απομακρυσμένοι. Για παράδειγμα, ο δήμος Κορινθίων αν και είναι κοντά στο Σπαθοβούνι, πληρώνει αυξημένα τέλη μεταφοράς ώστε να απαλύνει το κόστος π.χ. άλλων δήμων που είναι πιο μακριά από τον οικείο ΣΜΑ.

Αλλά με δεδομένο ότι τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων είναι ανταποδοτικά, το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να πληρώνει ο κορίνθιος δημότης αυξημένα τέλη, για να πληρώσει μειωμένα ο δημότης ενός άλλου δήμου…

Από τον Αλέξανδρο Πνευματικό, ζητήθηκε επίσης επίμονα να στείλει η διοίκηση του δήμου την απόφαση που πήρε το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ για το ποιο από τα τρία σενάρια κόστους μεταφοράς απορριμμάτων έχει επιλεγεί.

Θυμίζουμε ότι το korinthia.net.gr έχει αποκαλύψει κατά το παρελθόν την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ με τα τρία σενάρια…

Ενδιαφέρουσα ήταν ακόμα η επισήμανση που αφορούσε τις εγγυημένες ποσότητες που προβλέπει η σύμβαση και οι οποίες ανέρχονται στους 150.000 τόνους, την στιγμή που ακούγεται ότι υπάρχει κυβερνητική προσπάθεια να μειωθούν στους 100.000 τόνους. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν ενισχυθεί η ανακύκλωση ή όταν θα λειτουργήσει η μονάδα κομποστοποίησης του δήμου Κορινθίων, γεγονός που θα επιφέρει μείωση στον όγκο των απορριμμάτων που θα στέλνει η Κόρινθος στην Τερνα.

Και μέσα σε όλα αυτά η στάση της Τέρνα ποια είναι; Πολύ ορθά η κυρία Μιχαλίτσα Ξύδη αναρωτήθηκε πως κύλησε το εξάμηνο της δοκιμαστικής περιόδου, κατά το οποίο η διαχείριση των απορριμμάτνω θα ήταν χωρίς κόστος, αλλά, τελικά, πέρασε χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα και αν η Τέρνα -η οποία μονίμως απαιτεί- είναι, όντως, εντάξει στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Ενδιαφέρον έχει επίσης πως σύμφωνα με τον κ. Πνευματικό, αν και η σύμβαση με την Τέρνα προβλέπει επεξεργασία των απορριμμάτων, στην πραγματικότητα δεν γίνεται καμία επεξεργασία και όλα τα απορρίμματα θάβονται! Απαντώντας, πάντως, ο δήμαρχος είπε ότι η Τέρνα δεν θαβει τα απορρίμματα αυτή την στιγμή, αλλά τα αποθηκεύει και όταν ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας θα τα επεξεργαστεί, καθώς η σύμβαση προβλέπει ότι η Μονάδα θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να καταστεί λειτουργική.

Για το θέμα των δημοτικών τελών αυτό που ειπώθηκε από τον κ. Πνευματικό είναι ότι “φέτος μαζέψαμε όλα τα ρέστα προηγούμενων ετών για να τα δώσουμε στην Τέρνα, με μια τροποποίηση στον προϋπολογισμό, κατά 2 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Του χρόνου δεν θα έχουμε αυτή την πολυτέλεια και θα οδηγηθούμε σε αύξηση 100% των τελών και θα το καταλάβουν για τα καλά οι δημότες…”.

Τελικά το θέμα πέρασε οριακά με 10 ΝΑΙ (όλα από την πλειοψηφία), 8 ΟΧΙ (οι παρατάξεις Σταυρέλη, Πνευματικού, Ξύδη και ο ανεξάρτητος Κορδώσης) και ένα λευκό (Κεφάλας). Ενδιαφέρον είναι πως απείχαν της ψηφοφορίας τρεις σύμβουλοι της σχηματισμένης πλειοψηφίας: οι δύο σύμβουλοι της παράταξης Καλλίρη (Πλατής & Παπαϊωάννου) και ο κ. Ζώγκος, αλλά και οι σύμβουλοι Τζέκου και Δόντης που λογικά θα ψήφιζαν ΟΧΙ, οδηγώντας σε ισόπαλο αποτέλεσμα.

Αλέξης Κούγιας: Έγινε μια δυνατή αρχή για τον ΠΑΣ Κόρινθος

Previous article

1922 – Τα αναπάντητα ερωτήματα της καταστροφής: Ηταν εφικτή μία επιχείρηση του ελληνικού στρατού στον Πόντο;

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.