4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον Κορινθιακό το “Guilty”, το σκάφος πλωτή «γκαλερί» του Δάκη Ιωάννου

0

Αν σήμερα την ώρα που κάνετε μπάνιο δείτε στα βάθη του ορίζοντα έναν πίνακα ζωγραφικής να επιπλέει, δεν θα σας γελούν τα μάτια σας.

Στον Κορινθιακό διαπλέει το περίφημο σκάφος Guilty, το οποίο μετέτρεψε σε καλλιτεχνικό δρώμενο ο Δάκης Ιωάννου, επιχειρηματίας και ένας από τους πιο φημισμένους συλλέκτες σύγχρονης τέχνης.

Ο Δάκης Ιωάννου ενέπλεξε τον σουπερστάρ της τέχνης Τζεφ Κουνς στην προσπάθειά του να μετατρέψει το γιοτ του σε καλλιτεχνικό δρώμενο. Κι έτσι, το 115 ποδών «Guilty» είναι πια το μεγαλύτερο σε διαστάσεις έργο του περίφημου καλλιτέχνη!

Το έντονο γεωμετρικό μοτίβο του εξωτερικού έλκει την καταγωγή του από το καμουφλάζ των σκαφών του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έμεινε γνωστό ως «razzle dazzle».

Σε πλήρη -και ηθελημένη- αντίθεση με το πολύχρωμο εξωτερικό, στο εσωτερικό κυριαρχούν οι λευκές επιφάνειες και το άπλετο ηλιακό φως, στην προσπάθεια να λειτουργήσει το σκάφος ως προθήκη για την πλούσια συλλογή έργων τέχνης του Ιωάννου.

Το «Guilty», που δένει στον Πειραιά, είναι η πρώτη αντίστοιχου είδους δουλειά του εμβληματικού καλλιτέχνη της ποπ αρτ Τζεφ Κουνς, ο οποίος ωστόσο είναι υπεύθυνος μόνο για το «χτυπητό» εξωτερικό έργο, καθώς το υπόλοιπο redesign ανέλαβε η ιταλίδα σχεδιάστρια γιοτ Ivana Porfiri.

Το σκάφος έχει κάνει μεγάλη αίσθηση στον κόσμο της τέχνης και πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά, αφού στο εσωτερικό του συναντάμε τα έπιπλα της ιταλικής Radical Design, αλλά και έργα τέχνης από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του ΔΕΣΤΕ, όπως το «Hex Mirror» του Anish Kapoor, τη νέον επιγραφή «Feelings» του Martin Creed, το «Untitled (Vision)» του David Shringley, έργα της Sarah Morris και πολλών ακόμα σύγχρονων ονομάτων της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής, που κάνουν το σκάφος να φαντάζει περισσότερο με πλωτή αίθουσα τέχνης παρά με γιοτ…

Αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο – Τι οδήγησε στη χθεσινή κρίση

Previous article

417 δενδρύλλια κάνναβης βρέθηκαν συνολικά μέσα στον Ιούλιο στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.