ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα Airbnb

0

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά καταλύματα! Σε ρυθμούς 2019 κινείται ο ελληνικός τουρισμός φέτος, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη μετά πανδημία εποχή. Συγκεκριμένα, στη ζήτηση καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια το γ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Η άνοδος είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι που όλες οι συγκρίσεις γίνονται πλέον μόνο με τη χρονιά-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η εξειδικευμένη εταιρία για αυτή την αγορά, η AirDNA,

η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη υψηλότερη αύξηση πληρότητας (8,4%), και την προσφορά να κινείται ανοδικά κατά 5,1%. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρότητες στα καταλύματα έφτασαν το 87% από τον Ιούνιο, µε τη µέση τιµή ανά διανυκτέρευση να φτάνει τα 75 ευρώ. Για το διάστηµα Ιουλίου- Αυγούστου οι κρατήσεις που έχουν γίνει ξεπερνούν το 1,3 εκατ. διανυκτερεύσεις, υπερδιπλάσιες έναντι των 600.000 του αντίστοιχου διαστήματος το 2021.

Μόνο τον μήνα Ιούνιο, τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων κατέγραψαν 3,2% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και αύξηση της τάξης του 52,9% έναντι του 2021. Αυτές οι επιδόσεις βάζουν την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, η χώρα μας σημείωσε τον Ιούνιο άνοδο σε ποσοστό 27,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Αντίστοιχα επίπεδα υπήρξαν στην Τουρκία (26,1%), όπου η κατάρρευση σε αξία του εθνικού της νομίσματος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για θεαματική αύξηση του φθηνού τουρισμού, και ακολούθησε η Γαλλία στο 17,5%.

Ανοδικά κινήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και οι τιμές. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η αύξηση στη μέση ημερήσια τιμή ήταν 1,3% σε σχέση με το 2021. Από την άλλη πλευρά, η επίδοση ήταν -1,1% για το γ’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με το 2021. Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση τιμών κατά 24,2%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο στο -10,5% και την Ιρλανδία, όπου οι τιμές έπεσαν κατά 8,1%. Στην άλλη άκρη του φάσματος, στη Δανία καταγράφηκε αύξηση 14,9%, στην Πολωνία 9,5% και στη Γερμανία 8,1%.

Η άνοδος σε ζήτηση, πληρότητα και τιμές αντικατοπτρίζει τη συνολική τάση που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό το 2022, µε τις αφίξεις από το εξωτερικό να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση µε πέρυσι, ενώ πολλοί αισιοδοξούν ότι το 2022 θα ξεπεράσει σε έσοδα το 2019, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό υψηλό µε 18 δισ. ευρώ και 30 εκατ. ξένους επισκέπτες. Το θετικό είναι ότι φέτος, εκτός από τα δημοφιλή νησιά, φαίνεται μεγάλο κέρδος και για τους ιδιοκτήτες της Αθήνας. Στην Αττική, η ζήτηση έχει ανακάμψει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή του τελευταίου χρόνου πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Συγκριτικά µε το 2021 η αύξηση αγγίζει το 165%. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα φέτος, γιατί αυξήθηκαν ανάλογα και τα διαθέσιμα καταλύματα. Τον Ιούνιο, στο κέντρο της Αθήνας υπήρχαν διαθέσιμα στην αγορά 9.136 ενεργά καταλύματα, αριθμός 20% μεγαλύτερος από ό,τι είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022, με 7.623 καταλύματα.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Τουρισμός για όλους: Τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η νέα κλήρωση

Previous article

Βρέθηκε ο άνδρας που χάθηκε χθες το απόγευμα από το Φλάμπουρο την ώρα που έκανε κανό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.