ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ

Οξυμένο Πρόβλημα Νερού στον Δήμο Βέλου-Βόχας: Απόγνωση, θυμός και καταγγελίες για έλλειψη και κακή ποιότητα νερού

0
Hand holding glass of water poured from kitchen faucet

Σοβαρό πρόβλημα με το νερό αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Ζευγολατιό και το Δήμο Βέλου – Βόχας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου «σφυρίζει» αδιάφορα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες δύο περιφερεικών συμβούλων, της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέσω επερώτησής τους στον κ. Νίκα,«το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή αλλά και άλλες περιοχές ευρύτερα στην Κορινθία είναι διαχρονικό σε ότι αφορά την επάρκεια ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και την ποιότητά του, αφού σε όλο τον Δήμο Βόχας αλλά και σε διάφορες περιοχές και χωριά των υπόλοιπων Δήμων, είναι εκτός ορίων ανθρώπινης κατανάλωσης, επιβαρυμένο με ρύπους (χημικούς και μικροβιολογικούς παράγοντες), που το καθιστούν επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων».

« Αρχή πάντων το ύδωρ» χωρίς «ύδωρ»

Δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ζευγολατιού αλλά και σε ολόκληρο τον Δήμο Βέλου-Βόχας στην Κορινθία, μιας και πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα στην ύδρευση και την άρδευση . Με πρωτοβουλία των Περιφερειακών Συμβούλων κ.Νίκου Γόντικα και κ.Γιάννη Κελλάρη, οι κάτοικοι του Ζευγολατιού, του Δήμου Βέλου Βόχας αλλά και των χωριών των υπόλοιπων Δήμων,  καταγγέλλουν την περιφέρεια για ελλιπή επάρκεια νερού, την κακή ποιότητά του τονίζοντας πως: “Είναι επικίνδυνο για την υγεία”.

“Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν νερό ένα μήνα”

Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς νερό παραπάνω απο ένα μήνα. Η κατάσταση πέρα απο το τα νοικοκυριά επηρεάζει στον έπακρον και τις καλλιέργειες των κατοίκων μιας και λόγω της κατάστασης κινδυνεύουν να ξεραθούν. Ως αιτία αυτής της κατάστασης συμπληρώνουν, πως είναι η διαχρονική πολιτική κυβερνήσεων, περιφερειακών και Δημοτικών αρχών που εφαρμόζουν αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ για τη διαχείριση νερού, μετατρέποντάς το σε “ακριβό εμπόρευμα”.

“Τα αίτια”

Ως αιτία της συγκεκριμένης κατάστασης τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή πολλώ μάλλον και για τους αγρότες , είναι η απουσία κατασκευής φραγμάτων, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και η κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού και αρδευτικών δικτύων. Είτε επειδή δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ή απουσιάζουν οι σχεδιασμοί. Είναι αντιφατικό σήμερα σε μια περιοχή όπου υπάρχουν οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επάρκειας νερού, πολλές καλλιέργειες να τείνουν να ξεραθούν.

Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι καταγγέλουν χαρακτηριστικά πως « Μεγάλα έργα όπως π.χ. η κατασκευή φραγμάτων, εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και  η κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού και αρδευτικών δικτύων, που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και για τους αγρότες, είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, γιατί απουσιάζουν αντίστοιχοι σχεδιασμοί, μελέτες και χρηματοδοτήσεις, είτε αυτά που ήδη κατασκευάζονται, παραμένουν για χρόνια ανολοκλήρωτα ή παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή ακόμα και την λειτουργία τους.   Ένα έργο το οποίο θα είχε δώσει σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα όπως είναι το φράγμα Ασωπού έχει «στοιχειώσει σαν το γεφύρι της Άρτας» εδώ και δεκαετίες.

Είναι τεράστια αντίφαση σήμερα σε μια περιοχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας για καθαρό, πόσιμο και υγιεινό νερό αλλά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες  των αγροτών για άρδευση των καλλιεργειών, σε ένα νομό με αποθέματα σε υδάτινους πόρους, με δύο μεγάλες λίμνες και αρκετά ποτάμια σε όλη την έκτασή του, να υπάρχουν περιοχές με τεράστιες ελλείψεις για πόσιμο νερό και να κινδυνεύουν να ξεραθούν τα χωράφια ενώ την ίδια στιγμή γίνονται τεράστιες επενδύσεις, με διάφορες μεγάλες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμφιάλωσης και εμπορίας του νερού στην ορεινή Κορινθία, που αντλούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νερού».

Ο Παναγιώτης Λουζιώτης εκπροσώπησε το Επιμελητήριο Κορινθίας στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έργου ICCEE του πλαισίου HORIZON 2020

Previous article

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΜΟΡΕΑΣ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.