ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Ερχονται τα νέα… λάιτ τιμολόγια

0

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τους προμηθευτές, στα οποία δεν θα υπάρχει πλέον η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η ισχύς τους θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου, ενώ οι εταιρίες καλούνται να τα γνωστοποιήσουν προς τους καταναλωτές μέχρι την προσεχή Κυριακή 10 Ιουλίου. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε τις τρέχουσες ενεργειακές επιδοτήσεις.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την απόφαση που δημοσιεύθηκε για τις επιδοτήσεις Ιουνίου, προβλέπεται για τα οικιακά τιμολόγια επιδότηση 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 150 κιλοβατώρες, 140 ευρώ για καταναλώσεις από 151-300 κιλοβατώρες και 100 ευρώ για πάνω από 300 κιλοβατώρες. Για τις δευτερεύουσες κατοικίες, 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, 195 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει ο προσδιορισμός των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο, μήνας κατά τον οποίο εξακολουθεί να ισχύει το παλιό σύστημα λειτουργίας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής για το ρεύμα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 240,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 225,07 ευρώ τον Μάιο. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις αρχές Ιουνίου είχε υποχωρήσει στο επίπεδο των 80 ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιχειρώντας να βάλει φρένο στις αυξήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1η Ιουλίου τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του οποίου τίθεται πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, διαφορετικό ανάλογα με την τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές κ.λπ.). Η διαφορά του πλαφόν από την τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην οποία θα εξακολουθήσουν να αγοράζουν την ενέργεια οι προμηθευτές, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις στο κόστος της ενέργειας. Για παράδειγμα, αν η ανώτατη τιμή είναι 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η τιμή στο Χρηματιστήριο 240 ευρώ, η διαφορά των 140 ευρώ θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Από την 1η Αυγούστου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές που θα εφαρμόζουν οι προμηθευτές θα είναι ενιαίες (δεν θα υπάρχει δηλαδή, όπως τώρα, μια βασική χαμηλή τιμή και ξεχωριστά η ρήτρα αναπροσαρμογής). Οι τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές έως την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου, ενώ στο τέλος κάθε μήνα θα ανακοινώνονται οι τιμές του μεθεπόμενου (π.χ. στις 31 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου κ.ο.κ.).

Σκοπός της ρύθμισης είναι να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Ενημέρωση

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Επιπλέον, μια σημαντική διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το ισχύον καθεστώς είναι ότι το σύνολο των επιδοτήσεων θα κατανέμεται με απόφαση της κυβέρνησης. Ως τώρα κάθε εταιρία ενέργειας αξιοποιούσε τα αυξημένα έσοδα από την ηλεκτροπαραγωγή για να χρηματοδοτεί επιδοτήσεις προς τους πελάτες της στην προμήθεια. Στο εξής, τα έσοδα θα συλλέγονται και θα κατανέμονται από το κράτος.

Πακέτο ανακούφισης 6 δισ. ευρώ

Το συνολικό κονδύλι για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου το 2022 μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,4 δισ. ευρώ δόθηκαν στο πρώτο εξάμηνο και 3,6 δισ. ευρώ προϋπολογίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πηγές χρηματοδότησης των επιδοτήσεων είναι τα έσοδα από την αγορά (διαφορά χρηματιστηριακής τιμής από τις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών), από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από τη φορολόγηση των επιπλέον εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με συντελεστή 90% και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, με τις θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά ρεύματος απορροφάται στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης, σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης και σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης. Αντίστοιχα, στους αγρότες και στα αγροτικά τιμολόγια απορροφάται έως το 90% της αύξησης.

Το γοτθικό σπίτι στο Χιλιομόδι που κλέβει τις εντυπώσεις

Previous article

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Τα μυστικά για φθηνότερα ΙΧ, δίκυκλα και ποδήλατα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.