Πριν από μερικά χρόνια, το 2014 η ταινία “Big Eyes” του Τιμ Μπάρτον μετέφερε στη μεγαλη οθόνη την ασυνήθιστη ζωή της ζωγράφου Μάργκαρετ Κιν που γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’60 φιλοτεχνώντας κατά κύριο λόγο πορτρέτα παιδιών με αφύσικα μεγάλα μάτια, και επηρέασε εκτός από την αισθητική του ίδιου του Μπάρτον ένα ολόκληρο μεταγενέστερο καλλιτεχνικό και εικονογραφικό κίνημα που ξεκίνησε από το high kitsch κι έφτασε στην τέχνη των κόμικς και τον σχετικά πρόσφατο Ποπ Σουρεαλισμό.
Η Μάργκαρετ Κιν πέθανε σε ηλικία 94 ετών, στο σπίτι της στη Νάπα της Καλιφόρνια από καρδιακή ανεπάρκεια και έγινε παγκοσμίως γνωστή από μια δικαστική διαμάχη για τα δικαιώματα του έργου της, αφού ο σύζυγός της διεκδίκησε τα εύσημα.
Γεννημένη το 1927 στο Τεννεσί η Κιν μεγάλωσε σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον. Η ίδια μάλιστα πολλές φορές έχει δηλώσει ότι η Βίβλος αλλά και η σχέση της με την γιαγιά της, με την οποία μεγάλωσε, αποτέλεσαν τις κυριότερες πηγές έμπνευσής της.
Σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε τον Φρανκ Ούλμπριχ με τον οποίο είχαν στήσει μια μικρο- επιχείρηση handmade ζωγραφικής πάνω σε ανδρικές γραβάτες και άλλα ήδη σπιτιού. Το ταλέντο της Μάργκαρετ δεν περνούσε απαρατήρητο.
Το 1954 η Μάργκαρετ χώρισε με τον Ούλμπριχ και έφυγε μαζί με την κόρη τους για το Σαν Φρανσίσκο προς αναζήτηση μίας καλύτερης ζωής. Εκεί, σε ένα από τα πολλά υπαίθρια art fairs όπου προσπαθούσε να πουλήσει τους πίνακές της, γνώρισε τον Γουόλτερ -που ασχολούταν περισσότερο με την ζωγραφική τοπίων- τον οποίο και παντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα.
Ο Γουόλτερ ήταν αδιαμφισβήτητα ικανότερος στην δημόσιες σχέσεις από την ίδια, και η επιτυχία του ζευγαριού δεν άργησε να έρθει. Ήταν όμως μία κοινή επιτυχία μιας που όλοι οι πίνακες υπογράφονταν με το επώνυμο Κιν χωρίς να προσδιορίζεται ποιος από τους δύο ήταν ο πραγματικός ζωγράφος. Πολύ σύντομα η Μάργκαρετ έμεινε πίσω στο ατελιέ και ο Γουόλτερ θέριζε τους καρπούς της σκληρής δουλειάς της. Χρόνο με τον χρόνο τα παιδιά με τα υπερμεγέθη υγρά μάτια έμοιαζαν όλο και πιο στεναχωρημένα και “σκοτεινά”, και έβρισκαν συχνά παρηγοριά σε γάτες και κατοικίδια σκυλάκια.
Αργά η γρήγορα έφτασε η στιγμή της σύγκρουσης. Το 1964 η Κιν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου ενώ συγχρόνως μήνυσε και τον πρώην σύζυγό της προκαλώντας τον σε μία “ζωγραφική μονομαχία” ενώπιων των δικαστικών αρχών. Ο Γουόλτερ αρνήθηκε να συμμετάσχει υποστηρίζοντας πως το χέρι του ήταν χτυπημένο, ενώ η Μάργκαρετ απέδειξε ότι αυτή ήταν η πραγματική καλλιτέχνης πίσω από τους πίνακες που γνώριζαν φρενήρη επιτυχία εκείνη την εποχή.
Τελικά το 1986 το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας της αναγνώρισε το δικαίωμα να υπογράφει με το δικό της όνομα (“Kean”) χωρίς να αμφισβητείται η γνησιότητα της υπογραφής της και κυρίως χωρίς να μπερδεύεται με αυτή του πρώην συζύγου της. Επιπλέον, η καλλιτέχνης διεκδίκησε και κέρδισε το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση.
Αφού έζησε για περισσότερα από 25 χρόνια στην Χαβάη – όπου και έγινε μάρτυρας του Ιεχωβά, σήμερα η Μάργκαρετ Κιν μετακόμισε στην Νάπα της Καλιφόρνια με τον τρίτο της σύζυγο, το αθλητικογράφο Dan McGuire.
Ο Τιμ Μπάρτον εκτός από θαυμαστής είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες των έργων της Μάργκαρετ Κιν, γεγονός που έκανε τότε την ταινία του «προσωπική υπόθεση». Μάλιστα, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο σκηνοθέτης είχε ζητήσει από την ζωγράφο να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της τότε συντρόφού του Λίζα Μαρί, ενώ η Τζόαν Κρόφορντ και η Νάταλι Γούντμαν φαίνεται πως έχουν στο σπίτι τους από ένα πορτρέτο τους με τεράστια μάτια.
Το 1973 στην ταίνια Sleeper του Γούντι Άλλεν η Κιν αναφέρεται ως μία από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ιστορίας, ενώ αναφορές στην ίδια και στο έργο της υπάρχουν σε καρτούν (The Powerpuff Girls, 1998), σε δίσκους (“Weird Al” Yankovic, Matthew Sweet, κ.α.), ακόμα και στην σειρά Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς.
Comments