2_ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη «Χρυσής Αυγής»: Διακοπή για τις 6 Ιουλίου – Τι συνέβη στο δικαστήριο

0

Στις 6 Ιουλίου θα συνεχιστεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη υπό τα συνθήματα του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου, έξω από το δικαστήριο και με μια διακοπή λίγο πριν τις 3 το απόγευμα μετά από ειδοποίηση για βόμβα στο κτίριο.

Αιτήματα για αναστολή εκτέλεσης ποινής υπέβαλαν οι Γιάννης Λαγός, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Αν. Πανταζής και Γ. Σταμπέλος, οι οποίοι ζήτησαν να αρθεί η κράτησή τους γιατί  -όπως υποστηρίζουν – έχουν υποστεί οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους ανεπανόρθωτη βλάβη.

Το δικαστήριο, ύστερα από πρόταση της εισαγγελέα η οποία ζήτησε την απόρριψη των αιτημάτων, θα αποφανθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στις 6 Ιουλίου το Εφετείο καλείται να ασχοληθεί και με άλλα δικονομικά ζητήματα, όπως ο αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρων για κατηγορούμενους, η νομιμοποίηση της πολιτικής αγωγής, αλλά και η εξέταση του αιτήματος του Νίκου Μιχαλολιάκου για την αναβολή της υπόθεσης.

Από τους 26 καταδικασθέντες κρατούμενους για την εγκληματική οργάνωση παρευρέθηκαν την Τετάρτη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μόνο οι επτά.

Μεταξύ αυτών που κάθισαν στο εδώλιο ήταν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, και Αντώνης Γρέγος.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, που έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Από το εδώλιο απουσίαζαν, μεταξύ άλλων, εκτός από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Απώλεια συνείδησης» επικαλείται ο Ν. Μιχαλολιάκος

Αίτημα αναβολής της, με την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης της «Χρυσής Αυγής», υπέβαλε η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος δεν παρίσταται στη δίκη.

Ο συνήγορός του ανέφερε ότι ο πελάτης του απουσιάζει για λόγους υγείας καθώς νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ δύο μήνες, λόγω κορονοϊού και βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης.

«Ο κ. Μιχαλολιάκος κλητεύτηκε στο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στη ΜΕΘ με απώλεια συνείδησης. Είχε ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις, σας έχω ένα πλήρη ντοσιέ με όλα τα έγγραφα. Πρόκειται για δίκη αυτής της εντάσεως για την οποία δεν έχει λάβει γνώση της πρωτόδικης απόφασης και δεν ξέρει καν για τι δικάζεται. Είναι δυνατόν;» τόνισε ο δικηγόρος Δ. Παπαδέλλης.

Ειδικότερα, μετά την αναφώνηση του ονόματος του Ν. Μιχαλολιάκου από την πρόεδρο του δικαστηρίου, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος, όπως καταγράφηκε από το Golden dawn watch:

«Παπαδέλλης: Είναι απών και υποβάλλεται αίτημα αναβολής. Έρχομαι ως άγγελος. Είναι απών διότι νοσηλεύεται, έχει εισαχθεί. Είχε υποστεί covid στις φυλακές. Τον αντιμετώπισαν αργά. Έμεινε στη ΜΕΘ δύο μήνες και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε Κέντρο Αποκατάστασης. Αν θέλετε έχω όλα τα πιστοποιητικά της βαρύτατης νοσηλείας του.

Πρ: Βεβαίωση κατά γνωμάτευση του Νικολάου. Νοσηλεύεται από 6/6 στην Α’ κλινική και εξακολουθεί νοσηλευόμενος λόγω πνευμονίας covid-19. Χρήζει νοσηλείας κατά την παρούσα φάση.

Παπαδ: Επίσης θα ήθελα το δικαστήριό σας να διαβάσει το ιατρικό έγγραφο που επιβεβεβαιώνει τη βαρύτητα της κατάστασης.

Πρ: Μπήκε 10/3 και βγήκε 18/5.

Παπ: Ακριβώς. Στο χρονικό αυτό διάστημα θεωρητικά εκλητεύθη και εκείνη τη στιγμή ήταν με απώλεια συνείδησης. Δεν το έχω δει 40 χρόνια να κλητεύεται κατηγορούμενος με απώλεια συνείδησης. Είναι το δεύτερο πιστοποιητικό, κυρία Πρόεδρε.

Πρ: [Διαβάζει] “… ασθενής προσανατολισμός σε δρόμο…”

Παπ: Να σας το διαβάσω εγώ που το ξέρω. Αναφέρει ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις. Η τελευταία λέξη ψευδαισθήσεις. 20/5.

Πρ: Δώστε μας όλα τα χαρτιά.

Παπ: Έχω όλο το ιστορικό και ενημερωτικά σημειώματα. Ένα πλήρες ντοσιέ. Αν θέλετε διευκρινήσεις έχω ιδία αντίληψη.

Πρ: Και θέλει να παρίσταται;

Παπ: Είναι μία δίκη αυτής της εντάσεως. Έχει βγει η απόφαση 1/4 και δεν ξέρει την απόφαση. Δεν ξέρει ο άνθρωπος γιατί δικάζεται. Είναι δυνατόν να δικαστεί έτσι; Αν θέλετε να έχουμε μάρτυρα έχουμε. Έχουμε πλήρη πιστοποιητικά.».

Ο… «πολιτικός κρατούμενος»

Κατά την εκφώνηση του δικού του ονόματος, ο Γιάννης Λαγός δήλωσε «πολιτικός κρατούμενος».

«Πρ: Λαγός.

Λαγός: Παρών, κυρία Πρόεδρε. Πολιτικός κρατούμενος, παρίσταμαι με Πλεύρη Κωνσταντίνο και Ζωγράφο Ιωάννη» ήταν ο ακριβής διάλογος.

Συνολικά, από τους 56 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο, ένας έχει πεθάνει και ένας παραιτήθηκε της έφεσης. Πέντε κατηγορούμενοι δεν έχουν δικηγόρο και ζήτησαν διορισμό συνηγόρου από το δικαστήριο ενώ υπήρξε και ένας κατηγορούμενος ο οποίος είπε πως δεν χρειάζεται δικηγόρο.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε τον κατάλογο των μαρτύρων, που φτάνουν τους 146.

H «ακτινογραφία» της δίκης

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η δίκη θα διεξαχθεί από την αρχή, χωρίς το δικαστήριο να δεσμεύεται από την ετυμηγορία των δικαστών που έκριναν την υπόθεση σε πρώτο βαθμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τους κατηγορούμενους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Μπορούν να προσδοκούν την αθώωση τους ή την μείωση της ποινής τους σε περίπτωση καταδίκης ή έστω την μη μεταβολή της. Κάποιοι εξ αυτών που τώρα δεν βρίσκονται στην φυλακή λόγω αναστολής που τους έδωσε το πρώτο δικαστήριο, είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν στην φυλακή.

 

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 οδηγήθηκαν στην φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν τους χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Από τους 50, οι 7 αποτελούν την ηγεσία της δομής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, αρχηγός και πρώην βουλευτές του κόμματος είναι κρατούμενοι.

Πρόκειται για τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τους Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο καταδικασμένους σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 13 ετών πλην του τελευταίου που βαρύνεται με 10ετή κάθειρξη.

Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος , Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.α στους οποίους οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των 11, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Αντιμέτωποι με ενδεχόμενη μεγαλύτερη ποινή η ηγετική ομάδα και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι.

Ενδεχόμενο αύξησης ποινών

Δώδεκα από το σύνολο των κατηγορουμένων μπορεί να είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό. Και αυτό γιατί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, δεν κρίνει μόνο τις εφέσεις που κατέθεσαν οι ίδιοι προσδοκώντας αθώωση ή μείωση των ποινών τους αλλά και την έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Εφετών ζητώντας μεγαλύτερες ποινές.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης, ο Εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, αναπληρωτής Εισαγγελέας στο πρώτο δικαστήριο, άσκησε έφεση ως προς το σκέλος της απόφασης που αφορά τους επτά της διευθυντικής ομάδας αλλά και τους πέντε κατηγορούμενους για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιου αλιεργάτη, ζητώντας ουσιαστικά να τους επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή.

Ο εισαγγελέας αναφέροντας πως τα μέλη του Διευθυντηρίου «ασκούσαν πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα» που διέπραττε η Χρυσή Αυγή εκτίμησε πως οι επιβληθείσες ποινές θα έπρεπε να είναι αυστηρότερες. Αντίστοιχα ζητά μεγαλύτερες ποινές και στους δράστες της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, κρίνοντας πως το δικαστήριο δεν στάθμισε σωστά ούτε τον βαθμό της εγκληματικής τους διάθεσης, ούτε την άνευ αφορμής επίθεσης που έκαναν αλλά ούτε και τα ταπεινά τους κίνητρα ως υποτακτικοί της διευθυντικής ομάδας.

Έτσι για αυτούς τους 12 κατηγορούμενους τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά και με την παράμετρο της επί τα χείρω αντιμετώπισής τους από το δικαστήριο.

Οι υποθέσεις που δικάζονται

Η δίκη αφορά τρία κακουργήματα. Οι κατηγορίες αφορούν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, διαπράχθηκαν άλλα δύο κακουργήματα.

Πρόκειται για:

  • Την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αργά τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 από ομάδα μελών , Τάγμα εφόδου, της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια οι οποίοι διευκόλυναν το στέλεχος της οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά να πλήξει θανάσιμα με μαχαίρι τον μουσικό. Η δολοφονία, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, δεν ήταν μία τυχαία, ασυντόνιστη στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι . Επρόκειτο για «στοχευμένο και οργανωμένο σχέδιο επίθεσης σε βάρος του» αποφάνθηκαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι οποίοι δέχονται πως «ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά».

Για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού λογοδοτούν ο Γιώργος Ρουπακιάς, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και 14 έτη κάθειρξης και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικασμένοι σε ποινές κάθειρξης από 7 έως και 10 έτη.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο «πυρηνάρχης» της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

  • Την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012, όταν τάγμα εφόδου που απαρτίζονταν από μέλη της Τοπικής της ΧΑ Περάματος εισέβαλαν χαράματα στο σπίτι του θύματος και επιτέθηκαν στον ίδιο και σε άλλους συμπατριώτες του που κοιμόταν. Ο αλιεργάτης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά καθώς τον χτύπησαν με κοντάρια και λοστούς στο κεφάλι.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων καταδικάστηκαν 5 κατηγορούμενοι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης 7 έως 10 ετών. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής

Αυτές είναι οι υποθέσεις που θα δικάσει το δικαστήριο παράλληλα με την εξέταση της συνολικής δράσης της Χρυσής Αυγής ως δομημένης και οργανωμένης ομάδας που επί σειρά ετών, όπως δέχθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, επέλεγε στόχους-θύματα με κριτήρια προερχόμενα από την φασιστική της ιδεολογία.

Δεκάδες άλλα εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, οι επιθέσεις κατά των μελών κοινωνικών χώρων (Αντίπνοια, Συνεργείο κλπ) και άλλες ενέργειες θα εξεταστούν από το δικαστήριο και θα δοθεί λόγος σε θύματα, ώστε να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους πριν αποφανθεί για τους κατηγορούμενους .

Στην πρώτη δίκη, υπήρχε ακόμη μία υπόθεση εγκληματικής δράσης η οποία αφορούσε την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, από την οποία είχαν τραυματιστεί εννέα άτομα. Η υπόθεση είχε εισαχθεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο με την πρωτόδικη απόφαση η κατηγορία μετατράπηκε στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης το οποίο παραγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγο παρέλευσης 8ετίας. Για την υπόθεση αυτή είχαν καταδικαστεί τέσσερις εκ των κατηγορουμένων.

πηγή: tvxs

«Η Δικαιοσύνη σήμερα» – εκδήλωση στο Ξυλόκαστρο

Previous article

Ούγκο Πράτ, ο δημιουργός του Κόρτο Μαλτέζε

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.