5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚΟΣΜΟΣ

Άγνωστη αρχαία πόλη των Μάγια με παλάτια και πυραμίδες «ήρθε στο φως» στο Μεξικό [Βίντεο]

0

Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στην περιοχή Xiol κοντά στην πρωτεύουσα της χερσονήσου Γιουκατάν στο Μεξικό για την δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου έφεραν στο φως ερείπια από μία άγνωστη πόλη των Μάγια, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες και να ξεκινήσουν ανασκαφές για να διαπιστωθεί τι υπάρχει εκεί.

«Εκτιμούμε ότι ζούσαν εδώ περισσότεροι από 4 χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ του 600 μ.Χ-900 μ.Χ. Όπως φαίνεται υπήρχε κοινωνική διαστρωμάτωση. Υπήρχαν ιερείς και κρατικοί λειτουργοί που ζούσαν σε μεγάλα παλάτια αλλά και οι απλοί πολίτες που ζούσαν σε μικρές κατοικίες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Κάρλος Περάζα, μέλος της ομάδας των αρχαιολόγων που πραγματοποιεί τις ανασκαφές.

Πιθανώς η πόλη να αποτελούσε κάποιο διοικητικό ή οικονομικό κέντρο αφού έχουν ανευρεθεί μέχρι στιγμής ερείπια μεγάλων παλατιών, πυραμίδων και πλατειών ο αριθμός και τα μεγέθη των οποίων είναι δυσανάλογα με τον πληθυσμό που πιστεύεται ότι είχε. Έχουν εντοπισθεί επίσης ταφικά μνημεία στα οποία οι νεκροί θάβονταν με διαφόρων ειδών προσωπικά και άλλα αντικείμενα.

Άλλα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βασική ασχολία αλλά και πηγή διατροφής των κατοίκων της πόλης ήταν η γεωργία αλλά ασχολούνταν σε μικρότερο ποσοστό και με την αλιεία αφού η θάλασσα ήταν σε κοντινή απόσταση για να συμπληρώνουν με θαλασσινά το διαιτολόγιο τους.

Όπως έγινε γνωστό πάντως όταν οι ανασκαφές ολοκληρωθούν θα συνεχιστούν οι εργασίες δημιουργίας του πάρκου οι εγκαταστάσεις του οποίου θα διαμορφωθούν πλέον σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

 

 

 

12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: Επέστρεψε η μεγάλη γιορτή του σινεμά

Previous article

Για πρώτη φορά έγινε μεταμόσχευση ήπατος, διατηρημένου εκτός σώματος για τρεις μέρες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.