Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται στο νότιο άκρο της Νότιας Κορέας για να συμμετάσχουν στο Jindo Sea Parting Festival (σε ελεύθερη μετάφραση το φεστιβάλ του θαυματουργού θαλάσσιου δρόμου στο Jindo). Η εκδήλωση γιορτάζει ένα φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η θάλασσα Jindo αποσύρεται για να εμφανίσει ένα μονοπάτι από άμμο μήκους 2,9 χιλιομέτρων που συνδέει δύο από τα νησιά της χώρας. Ενώ ο μύθος λέει ότι το εξαιρετικό συμβάν είναι έργο του θεού της θάλασσας, η επιστήμη επικαλείται τις βαρυτικές δυνάμεις.
Για το χρονικό διάστημα που το μονοπάτι είναι ορατό κατά τις ημέρες του φεστιβάλ – όπως και 2-3 φορές ακόμα το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου – οι επισκέπτες του φεστιβάλ απολαμβάνουν χαλαρούς περιπάτους από το νησί Jindo στο νησί Modo, ενώ ψάχνουν για μύδια ή βγάζουν τις πολυπόθητες σέλφις.
Νησιά Jindo και Modo
Είναι ένα γεγονός που έχει γίνει γνωστό πέρα από τα σύνορα της χώρας, από τη δεκαετία του 1970 από τον Pierre Landy. Ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στη Νότια Κορέα το παρομοίασε με το θαύμα του Μωυσή σε μια γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενος στον βιβλικό χωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας. Αλλά αυτό που φαίνεται ως θαύμα είναι στην πραγματικότητα απλή επιστήμη.
Είναι πλέον γνωστό ότι οι παλίρροιες – η περιοδική άνοδος και πτώση της στάθμης της θάλασσας – προκαλούνται από τη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.
Jindo Sea Parting Festival
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις παλίρροιες, όπως ο κύκλος της περιστροφής της Γης, ή οι κινήσεις της Γης και του φεγγαριού, οδηγούν σε διαφορετικές αποστάσεις τα δύο σώματα. Κάθε ένας από αυτούς τους συντελεστές παράγει ποικίλες δυνάμεις βαρύτητας, με αποτέλεσμα να συναντάμε αρκετά μοναδικά αλλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα στην παλίρροια με την πάροδο του χρόνου.
Κατά καιρούς, οι βαρυτικές δυνάμεις μπορεί να δημιουργήσουν είτε μια πολύ υψηλή παλίρροια είτε, στην περίπτωση του φαινομένου της θάλασσας Jindo, μια πολύ χαμηλή. Έτσι, αν και φαντάζει ένας βιβλικός χωρισμός των υδάτων, στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με μια πτώση της στάθμης ολόκληρης της θάλασσας. Το εμφανιζόμενο μονοπάτι πλάτους 40 έως 60 μέτρων, εν τω μεταξύ, είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της εναπόθεσης ιζημάτων σε ένα σημείο με την πάροδο του χρόνου λόγω των πιο ήρεμων νερών κατά μήκος της γραμμής μεταξύ των νησιών.
Όσο οι μορφές και οι θέσεις των νησιών και του Στενού Myeongnyang στα ανατολικά του Jindo παραμένουν αμετάβλητες, ο χωρισμός της θάλασσας θα συνεχίσει να λαμβάνει χώρα, όπως γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Τα παλιά τα χρόνια το γεγονός εξηγήθηκε όχι φυσικά από την επιστήμη αλλά από ένα λαϊκό παραμύθι. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, το νησί Jindo κατοικήθηκε κάποτε από τίγρεις. Όταν τα πλάσματα άρχισαν να απειλούν τα τοπικά χωριά, οι κάτοικοι της πόλης δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να καταφύγουν στο νησί Modo. Αλλά μια γυναίκα ονόματι Bbyong έμεινε ακούσια πίσω.
Απελπισμένη και θέλοντας να είναι με τα αγαπημένα της πρόσωπα, προσευχόταν μέρα με τη μέρα στον Γιονγκγουάνγκ, τον θεό του ωκεανού, μέχρι που τελικά της μίλησε σε ένα όνειρο της και της είπε ότι ένα ουράνιο τόξο θα εμφανιστεί στη θάλασσα και θα μπορέσει να το διασχίσει. Ξύπνησε το επόμενο πρωί και διαπίστωσε ότι η θάλασσα είχε χωρίσει και ένας δρόμος με ουράνιο τόξο την οδήγησε στο νησί όπου την περίμενε η οικογένεια της.
Απελπισμένη και θέλοντας να είναι με τα αγαπημένα της πρόσωπα, προσευχόταν μέρα με τη μέρα στον Γιονγκγουάνγκ, τον θεό του ωκεανού, μέχρι που τελικά της μίλησε σε ένα όνειρο της και της είπε ότι ένα ουράνιο τόξο θα εμφανιστεί στη θάλασσα και θα μπορέσει να το διασχίσει. Ξύπνησε το επόμενο πρωί και διαπίστωσε ότι η θάλασσα είχε χωρίσει και ένας δρόμος με ουράνιο τόξο την οδήγησε στο νησί όπου την περίμεναν η οικογένεια της.
Ένα είναι σίγουρο: όποια εκδοχή και να διαλέξετε, ο χωρισμός της θάλασσας Jindo είναι ένα απίθανο θέαμα.
πηγή: geografikoi
Ξεκίνησε το Συνέδριο για την Κορινθία στην Επανάσταση του 1821
Comments