1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ6_ΙΣΤΟΡΙΑΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Εκδήλωση τιμής για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη από στο Κιάτο

0

Μία εκδήλωση, που θα προκαλέσει συγκίνηση και αναμνήσεις θα γίνει στο Κιάτο, την ερχόμενη Τετάρτη (1η Ιουνίου 2022), στις 7μμ στον προαύλιο χώρο του 2ου δημοτικού σχολείου Κιάτου (Παπαφλέσσα 26).

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, σε συνεργασία με την διεύθυνσή του και τον σύλλογο διδασκόντων, διοργανώνει εκδήλωση απόδοσης τιμών στον αγωνιστή του κυπριακού εθνικού απελευθερωτικού αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του οποίου το όνομα φέρει με περηφάνια το σχολείο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ποιήματα και παραδοσιακούς χορούς από τους μαθητές του σχολείου, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, και πλαισιώνεται από το χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων-Παράρτημα Κιάτου. Στην εκδήλωση θα τιμηθεί το Δημοτικό Σχολείο Τσάδας-Ευαγόρας Παλληκαρίδης, το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε ο Ευαγόρας και με το οποίο το 2ο Δημοτικο του Κιάτου, διατηρεί δεσμούς αδελφοποίησης.

Το σχολείο πήρε το όνομα στις αρχές του 2000 και μάλιστα στην εκδήλωση είχε παρευρεθεί και ο τότε ΠτΔ Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος είχε εγκαινιάσει και την προτομή που υπάρχει στον προαύλιο χώρο.

Η αδελφοποίηση έγινε στα πλαίσια των αδελφοποιήσεων που γίνονταν στην χώρα τότε, υπάρχουν δηλαδή, δεσμοί με το δημοτικό σχολείο Τσάδας στην Πάφο της Κύπρου, το οποίο είναι και το χωριό του Ευαγόρα.

Λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί είχαν κατά κάποιον τρόπο χαλαρώσει. Τώρα ωστόσο, ενισχύονται εκ νέου…

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Τσάδας, που θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο, ενώ έχουν προσκληθεί οι Κορίνθιοι βουλευτές, ο δήμαρχος Κιάτου και το δημοτικό συμβούλιο, ο διευθυντής πρωτοβάθμιας Κορινθίας (ο οποίος είναι και πρώην διευθυντής του σχολείου) και ο σύλλογο Κυπρίων Κορινθίας.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

Μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία.

Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: «Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί

Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.

 

Πηγή: sansimera

Μεγάλη διάκριση για το 1ο ΓΕΛ Κιάτου και τον μαθητή του Κώστα Χριστοδούλου

Previous article

Bajau, οι μεταλλαγμένοι Νομάδες της Θάλασσας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.