3_ΚΟΣΜΟΣ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατρός μέλος αίρεσης χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα στις εξωσωματικές

0

Το ντοκιμαντέρ «Our Father», το οποίο έκανε πρεμιέρα πριν λίγες μέρες στο Netflix, έρχεται να αποκαλύψει μια συγκλονιστική ιστορία.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980, ο Ντόλαντ Κλάιν, ειδικός σε θέματα γονιμότητας, γονιμοποίησε δεκάδες γυναίκες με το δικό του σπέρμα, χωρίς προφανώς να το γνωρίζουν και άρα χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, ο ίδιος είναι ο βιολογικός πατέρας τουλάχιστον 94 παιδιών. Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με τους γονείς αλλά και με 8 από τα παιδιά, καθώς και με άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά σε αυτή τη κατάσταση, κατά την προσπάθεια των παιδιών να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη βιολογική τους καταγωγή.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η αρχή έγινε όταν η Τζακόμπα Μπαγιάρντ, μια κοπέλα με ξανθά και γαλανά μάτια, έπειτα από ένα τεστ DNA που έκανε, ανακάλυψε ότι είχε επτά αδέρφια. Αφού κατάφερε να βρει τα νέα μέλη της οικογένειάς της, ερευνώντας το μυστήριο πίσω από τη σχέση τους, ανακάλυψαν όλοι μαζί την αλήθεια για τον γιατρό που είχαν εμπιστευθεί οι γονείς τους.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων αδελφών αυξανόταν σταδιακά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσέθεταν το DNA τους στη βάση δεδομένων 23andMe. Κάθε φορά που έβλεπε μια νέα σύνδεση με το προφίλ της, ήξερε τι θα ακολουθήσει. «Ξέρω ότι θα τους τηλεφωνήσω και θα τους καταστρέψω τη ζωή», λέει στο ντοκιμαντέρ.

«Εξαφανίζει την ταυτότητά σου», λέει η Τζούλι Χάρμον, ένα από τα δεκάδες παιδιά που έμαθαν στη συνέχεια την αλήθεια. «Πραγματικά, δεν έχεις ιδέα ποιος είσαι πια». Όπως γράφει το περιοδικό Time, λόγω της έλλειψης συνεργασίας του Κλάιν και του άγνωστου αριθμού ασθενών που είχε την «ευκαιρία» να γονιμοποιήσει μέχρι το 2009, όταν και σταμάτησε, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσα αδέλφια μπορεί να υπάρχουν.

Ποιο ήταν το κίνητρό του;

Το ντοκιμαντέρ αναφέρει πως ο Κλάιν θα μπορούσε να έχει παρακινηθεί από το γεγονός πως είχε σχέση με μια εξτρεμιστική χριστιανική αίρεση, που ονομάζεται «Quiverfull». Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως τονίζει το περιοδικό, ενθαρρύνει τους οπαδούς της να αναπαραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην εντολή του Θεού «να είναι καρποφόροι και να πολλαπλασιαστούν». Επίσης, στόχος είναι να εγκαταστήσουν οπαδούς σε θέσεις εξουσίας.

Μάλιστα, δεδομένου πως πολλοί απόγονοι του Κλάιν έχουν ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, το ντοκιμαντέρ αναρωτιέται αν η «σταυροφορία» του γιατρού είχε ως βάση και κάποιες ιδέες περί λευκής ανωτερότητας. Η ιδεολογία άλλωστε της αίρεσης προωθεί συντηρητικά ιδανικά, όπως η πατριαρχία, ενώ «θρηνεί» για τη μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Επιπλέον, δίνεται έμφαση στο γεγονός πως η πίστη του Κλάιν, η οποία αναπτύχθηκε όταν ό ίδιος χτύπησε κατά λάθος και σκότωσε ένα κορίτσι με το αυτοκίνητό του, διαπέρασε και τις πρακτικές του. Όπως αναφέρεται, έβαζε το προσωπικό να προσεύχεται για τις θεραπευτικές του επιλογές, διακοσμούσε το γραφείο του με χριστιανικά λόγια, ενώ έδειχνε και μια συμπάθεια προς το στίχο «Πριν ακόμη σε πλάσω μες στην κοιλιά της μάνας σου, σε διάλεξα» (Ιερεμίας 1:5).

Έλλειψη δικαιοσύνης για τα θύματα

Ο κύριος στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να αναδείξει την έλλειψη νομικής διεξόδου των οικογενειών. Μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά των πρώην ασθενών του Κλάιν άρχισαν να ανακαλύπτουν τι είχε συμβεί, το 2015, ο ίδιος είχε βγει στη σύνταξη, ζώντας στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα.

Οι οικογένειες επικοινώνησαν με τα γραφεία του εισαγγελέα της κομητείας Marion αλλά και με τον γενικό εισαγγελέα της Ιντιάνα, υποστηρίζοντας πως οι ιατρικές πρακτικές του Κλάιν ισοδυναμούσαν με βιασμό. Ζήτησαν να διεξαχθεί έρευνα, ωστόσο απογοητεύτηκαν από την πορεία των διαδικασιών.

Καθώς περίμεναν τις αρχές να λάβουν δράση, ο Κλάιν περνούσε τη ζωή του ως πυλώνας της κοινότητάς του, και ως ο πρεσβύτερος στην εκκλησία του, εκτελούσε βαπτίσεις. Μάλιστα, ο ίδιος άρχισε να απειλεί έμμεσα να αδέρφια, πχ με ανώνυμα τηλεφωνήματα, έτσι ώστε να μη δημοσιευθεί η ιστορία του.

Όταν τελικά οι εισαγγελείς της κομητείας ερεύνησαν την υπόθεση, αποφάνθηκαν πως ο Κλάιν δεν διέπραξε κανέναν βιασμό. «Δεν αρνούμαι ότι ήταν μια σεξουαλική παραβίαση, αλλά ο ισχυρισμός ότι “ο Δρ Κλάιν διέπραξε βιασμό” δεν ήταν αληθινός», δηλώνει στο ντοκιμαντέρ ο Τιμ Ντιλέινι, ο οποίος εργαζόταν στο γραφείο του εισαγγελέα.

«Βιάστηκα 15 φορές και δεν το ήξερα καν», λέει ωστόσο η πρώην ασθενής του Κλάιν Λιζ Γουάιτ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της. «Δεν υπήρχε συναίνεση. Δεν μου έδωσε επιλογή».
Το 2017, ο Κλάιν δικάστηκε, όχι όμως για αυτό που τον κατηγορούσαν τα θύματα. Οδηγήθηκε σε δίκη για παρεμπόδιση της έρευνας και για ψευδή κατάθεση. Δήλωσε ένοχος και έλαβε δύο ποινές με αναστολή και πρόστιμο μόλις 500 δολάρια.

Μπορεί τα θύματα να μην δικαιώθηκαν, καθώς δεν υπήρχε σχετικός νόμος που να απαγορεύει αυτό που έκανε ο Κλάιν, ωστόσο το 2019, η πολιτεία της Ιντιάνα πέρασε ένα νόμο σχετικά με αυτή την πρακτική, καθιστώντας τη κακούργημα. Τα θύματα ευελπιστούν να προχωρήσουν σε αυτό κι άλλες πολιτείες, καθώς δεν υπάρχει σχετικός ομοσπονδιακός νόμος.

 

Υποχώρηση Κομισιόν: Αποδέχεται πληρωμές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Previous article

Λίγο πριν την έκλειψη στο Ναύπλιο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.