5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη διάκριση για την Αρχαία Νεμέα: Μεταξύ των κορυφαίων τοποθεσιών για την ιστορία της Ευρώπης

0

Ανακοινώθηκε επίσημα η θετική εισήγηση της ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νεμέας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται για τη δεύτερη εγγραφή της χώρας μας στον συγκεκριμένο κατάλογο, μετά την επιτυχή υποψηφιότητα το 2014, της Ακρόπολης με τους περιβάλλοντες αρχαιολογικούς χώρους, με τίτλο «Η καρδιά της Αρχαίας Αθήνας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε το σήμα ευρωπαϊκής κληρονομιάς σε 12 τοποθεσίες, που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης αλλά και στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ αυτών, στη δεύτερη θέση και ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Νεμέας.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη συνέστησαν τις 12 τοποθεσίες από τις 21 προεπιλεγμένες από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Επιλογής ΕΕ 2021.

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη αυτής της πρωτοβουλίας της ΕΕ το 2011, αυτή η έκτη χρονιά επιλογής ανεβάζει σε 60 τον συνολικό αριθμό των τοποθεσιών, που φέρουν το σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας είναι εμβληματικός λόγω της διοργάνωσης των Νεμέων Αγώνων στην αρχαιότητα. Η περιοχή εμπεριέχει τις αθλητικές ρίζες της Ευρώπης και τα ιδανικά του κλασικού αθλητισμού ως στοιχείο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των νέων.

Οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες της Νεμέας έγιναν το 573 π.Χ. και συνεχίστηκαν σε διετή βάση. Στη μυθολογία, η νίκη του Ηρακλή απέναντι στο λιοντάρι της Νεμέας, που συναντάται συχνά στην αρχαία ελληνική τέχνη και λογοτεχνία, συνδέει άρρηκτα τον ήρωα με την περιοχή.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νεμέας είναι ένα συγκρότημα καλοδιατηρημένων αρχαιολογικών καταλοίπων, εμβληματικός λόγω των Νεμειακών Αθλητικών Αγώνων.

Η λίστα των περιοχών που απονέμεται το σήμα ευρωπαϊκής κληρονομιάς είναι η εξής:

-Μουσείο Πολιτισμού και Αρχαιολογικός Χώρος Vučedol, Vukovar (Κροατία)
– Αρχαιολογικός Χώρος Νεμέας, Αρχαία Νεμέα (Ελλάδα)
– Θρακική τέχνη στην Ανατολική Ροδόπη: Τάφος Aleksandrovo, Χάσκοβο (Βουλγαρία)
– Almadén Mining Park, Almadén (Ciudad Real) (Ισπανία)
– Echternach Saint Willibrord Heritage, Ville d’Echternach (Λουξεμβούργο)
– Ιστορικό κέντρο Turaida, Sigulda (Λετονία)
– Μεσαιωνική τοιχογραφία στις περιοχές Gemer και Malohont, Rimavské Brezovo (Σλοβακία)
– The Oderbruch, Seelow (Γερμανία)
– Παλάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Δούναβη, Galați (Ρουμανία)
– Seminaarinmäki Campus, Jyväskylä (Φινλανδία)
– Ventotene, Ιταλία
– MigratieMuseumMigration (MMM), Βρυξέλλες (Βέλγιο).

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η ψυχή της Ευρώπης. Αυτές οι όμορφες τοποθεσίες ενσαρκώνουν την πλούσια ιστορία, είναι γεωγραφικές εκδηλώσεις αυτού που είμαστε, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευρωπαίκή Επιτροπή.

«Οι τοποθεσίες με σήμα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει να προσφέρει η Ευρώπη και είναι καθήκον μας να τις διαφυλάξουμε με κάθε κόστος» καταλήγει.

 

Β.Ταγαράς: “Επιτέλους ύστερα από 2 χρόνια θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΑΠΗ στον δήμο Κορινθίων”

Previous article

Πέλοπας – Πανκαμαριακός: ξεσηκωμός και πάθος για τον τελικό του κυπέλλου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.