ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γραμβούσα: Το ναυάγιο στα Χανιά με την ενδιαφέρουσα ιστορία

0

Βυθισμένο σε γαλαζοπράσινα, σαν ψεύτικα νερά – Δείτε τις φωτογραφίες

Το ναυάγιο στο μικροσκοπικό νησάκι της Γραμβούσας, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στο νομό Χανίων -ισάξιο σε φήμη με τις παραλίες του Μπάλου και του Ελαφονησίου. Η αντίθεση του σκουριασμένου σκελετού του μισοβυθισμένου εμπορικού πλοίου στον τιρκουάζ υδάτινο παράδεισο της περιοχής δημιουργηθούν μοναδικές εικόνες, αλλά και ένα ξεχωριστό σκηνικό για όσους επιλέξουν το σημείο για τα μακροβούτια τους.

Γραμβούσα: Το ναυάγιο στα Χανιά με την ενδιαφέρουσα ιστορία

Η ιστορία του βυθισμένου πλοίου στα σχεδόν διάφανα, σαν πισίνας νερά στη Γραμβούσα, κρατά το ενδιαφέρον του κοινού αμείωτο, ό,τι συμβαίνει, δηλαδή, και με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς, επισκεπτόμενος την περιοχή.

Από το 1968, λοιπόν, το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος Π.» αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, πόλο έλξης των επισκεπτών των Χανίων, αλλά και λόγο για να βρεθεί κανείς στο μικροσκοπικό νησάκι της Γραμβούσας.

Όλα ξεκίνησαν, περίπου, ένα χρόνο πριν το ναυάγιο του πλοίου, από το λιμάνι της Χαλκίδας. Το Δεκέμβριο του 1967, λοιπόν, το «Δημήτριος Π.» απέπλευσε από το λιμάνι της Χαλκίδας με φορτίο 440 τόνων τσιμέντου και προορισμό τη Βόρεια Αφρική. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ωστόσο, το ανάγκασαν να δέσει στον όρμο Διακόφτι στα Κύθηρα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1968.

Αποπλέοντας για τον προορισμό του συνάντησε και πάλι κακοκαιρία και, έτσι, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις ακτές της βορειοδυτικής Κρήτης. Εκεί, αγκυροβόλησε και με τις δύο άγκυρές του στο νότιο τμήμα της νήσου Ήμερη Γραμβούσας σε απόσταση περίπου, μόλις, 200 μέτρων από την ακτή.

Η κακοκαιρία στις 8 Ιανουαρίου έκοψε την αλυσίδα της μίας άγκυρας, ο καπετάνιος δεν κατάφερε να κρατήσει το πλοίο και έτσι το μηχανοστάσιο γέμισε νερά, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εκκενώσει το πλοίο και να αποβιβαστεί με ασφάλεια στο νησάκι της Γραμβούσας.

Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ιέραξ» μετέφερε το πλήρωμα στη Σούδα, αφήνοντας πίσω του το ναυαγισμένο πλοίο, που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, η οποία προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης με τουριστικά σκάφη που αναχωρούν από την Κίσσαμο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

 

Κουκιά: Τι πρέπει να ξέρουμε για αυτά

Previous article

Νέμεα 2022: Στα βήματα του Στέφανου Μίλλερ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.