3_ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγάλη στροφή της Σερβίας προς τη Μόσχα: Για πρώτη φορά «όχι» στην ένταξη στην ΕΕ

0

Μόνος ένας στους τρεις Σέρβους υποστηρίζει πια την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της βαλκανικής αυτής χώρας, γεγονός που αποδίδεται στην εκτίναξη του φιλορωσικού και φιλοπουτινικού κλίματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών», το μήνυμα Βούτσιτς

Σε ιστορικό χαμηλό έπεσε το ποσοστό των πολιτών της Σερβίας που υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς παράλληλα ενισχύεται το φιλορωσικό κλίμα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos που διενεργήθηκε στις αρχές Απριλίου, μόνο το 34,9% του δείγματος δήλωσε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ. Παράλληλα αυξήθηκε και το ποσοστό των πολιτών που αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με το 43,8% να δηλώνει ότι θα ψήφιζε κατά της ένταξης στην ΕΕ εάν γινόταν δημοψήφισμα. Ενα 21% των ερωτηθέντων αρνήθηκε να πάρει θέση.

Είναι η πρώτη φορά που σε κάποια δημοσκόπηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας υπερισχύουν οι αντιευρωπαϊστές. «Από τον Μάρτιο άρχισε να αυξάνεται απότομα το ποσοστό των αντιευρωπαϊστών και να υποχωρεί σταδιακά το ποσοστό των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η τάση αυτή συνεχίζεται και παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση στο ποσοστό των ευρωπαϊστών» παρατήρησε ο διευθυντής της Ipsos Μάρκο Ουλιάρεβιτς. Εκτίμησε δε ότι οι αλλαγές αυτές οφείλονται στο πόλεμο της Ουκρανίας και κυρίως στο γεγονός ότι από την ΕΕ ασκούνται έντονες πιέσεις στην Σερβία για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Εξάλλου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε τη Μ. Πέμπτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ότι η Σερβία, παρά τις πιέσεις των Βρυξελλών, δεν προτίθεται να συνταχθεί με την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Μας λένε να επιλέξουμε πλευρά. Ε όχι, εμείς έχουμε την δική μας πλευρά που είναι το συμφέρον της Σερβίας. (…) Μπορείτε να ασκείτε πιέσεις και καταναγκασμούς αλλά αυτή είναι η ειλικρινής μας θέση» δήλωσε στους FT ο Βούτσιτς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται ψήφισμα με το οποίο θα καλείται η Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.

Πηγή: https://www.protagon.gr/

 

Ο Γιάννης Ρίτσος «κοσμεί» το ασύλληπτης ομορφιάς μετρό της Στοκχόλμης

Previous article

Η νέα σειρά του Mega γυρίζεται στο Λουτράκι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.