ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΠΕ: Ήλιος και άνεμος προσφέρουν το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως

0

Αυξήθηκε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα, το ίδιο όμως συνέβη και με τον λιθάνθρακα.

Οι ηλιακές και αιολικές υποδομές συνεισέφεραν μαζί πάνω από το 10% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιείται σήμερα από το κέντρο μελετών Ember. Σε συνδυασμό με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, οι ανανεώσιμες πηγές αντιστοιχούν σχεδόν στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

Στο επίπεδο του 10% για τα ηλιακά και αιολικά πάρκα έφθασαν πέρυσι 50 χώρες, ανάμεσά τους, για πρώτη φορά, η Κίνα και η Ιαπωνία, αναφέρει η τρίτη Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής (Global Electricity Review), που συγκεντρώνει δεδομένα του 2021 για 75 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ βιώνουν την ταχύτερη μεταμόρφωση, με το μερίδιο των φωτοβολταϊκών και των αιολικών υποδομών να αυξάνεται κατά δέκα μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.

Δέκα χώρες εξασφαλίζουν πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργειακού τους μείγματος από αυτές τις δύο πηγές. Ψηλότερα βρίσκονται η Δανία (52%), το Λουξεμβούργο (43%) και η Ουρουγουάη (47%).

Συνολικά, το 38% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε το 2021 προήλθε από πηγές που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας παραμένουν τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Ωστόσο ο λιθάνθρακας αντιστοιχούσε στο 36% της παγκόσμιας παραγωγής το 2021. Το Ember υπογραμμίζει ότι η ρυπογόνος πηγή ενέργειας καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, παρότι είναι η πιο επιζήμια για το περιβάλλον, λόγω της έκρηξης της ζήτησης για ηλεκτρισμό αφού η πανδημία του νέου κορωνοϊού πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Πράγματι η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν με λιθάνθρακα γνώρισε το 2021 ετήσια άνοδο 9%, ποσοστό άνευ προηγουμένου «τουλάχιστον από το 1985».

Αν σε αυτή προστεθεί η αύξηση (+1%) του αερίου, οι εκπομπές CO2 που οφείλονταν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού έφθασαν σε νέο ρεκόρ πέρυσι, ξεπερνώντας κατά 3% το ρεκόρ του 2018. Αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση στα 778 εκατ. τόνους.

Για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να επεκταθεί σε νέα πεδία χρήσης (μεταφορές, θέρμανση κ.λπ.) και να πάψει εντελώς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Ο τομέας της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας κατέγραψε αύξηση 17% το 2021 και αναμένεται να συνεχίζει να μεγεθύνεται με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 20% ως το 2030, πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ember.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αναβαθμίζεται το γήπεδο του Άσσου – Επίσκεψη Δημάρχου και Προέδρου του ΚΕΠΑΠ

Previous article

Νήπια: 3 «περίεργες» συμπεριφορές… απολύτως φυσιολογικές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.