ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πομπηία: Επιστρατεύτηκε σκύλος- ρομπότ για τη διατήρηση του Αρχαιολογικού Πάρκου

0

Ένα τετράποδο ρομπότ, ο Spot θα περιπλανηθεί στα ερείπια της αρχαίας Πομπηίας για να εντοπίσει δομικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας ενώ θα ερευνήσει και υπόγεια για να επιθεωρήσει τις σήραγγες, που έχουν σκάψει ληστές κειμηλίων.

Το ρομπότ που μοιάζει με σκύλο είναι το πιο πρόσφατο, από μια σειρά νέων τεχνολογιών, χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ευρύτερου project για την καλύτερη διαχείριση του αρχαιολογικού πάρκου από το 2013.

Τότε,  η Unesco είπε ότι θα προσθέσει την Πομπηία σε έναν κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, αν οι ιταλικές αρχές δε βελτιώσουν τη διατήρησή της.

Ο Spot, της αμερικανικής Boston Dynamics, είναι ικανός να επιθεωρεί ακόμη και τους πιο μικρούς χώρους, ενώ «συλλέγει και καταγράφει δεδομένα χρήσιμα για τη μελέτη και τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων», δήλωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Στόχος, πρόσθεσαν, είναι να «βελτιωθεί τόσο η ποιότητα της παρακολούθησης των υφιστάμενων περιοχών, όσο και να ενισχυθούν οι γνώσεις μας, για την κατάσταση της προόδου των εργασιών σε περιοχές που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης ή ανάκαμψης, άρα και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την ασφάλεια των περιοχών και των εργαζομένων μας».

Μέχρι να εμφανιστεί ο Spot, καμία τεχνολογία αυτού του είδους δεν είχε αναπτυχθεί σε αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με τον Gabriel Zuchtriegel, διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Οι αρχές του πάρκου έχουν πειραματιστεί επίσης με ένα drone- σαρωτή λέιζερ ικανό να πραγματοποιεί τρισδιάστατες σαρώσεις στην περιοχή των 163 στρεμμάτων.

Ο Zuchtriegel δήλωσε πως «Η τεχνολογική πρόοδος στον κόσμο της ρομποτικής, με τη μορφή τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομων συστημάτων, έχει δημιουργήσει λύσεις και καινοτομίες που συνδέονται συνήθως με τον βιομηχανικό και κατασκευαστικό κόσμο, αλλά οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν βρει εφαρμογή σε αρχαιολογικούς χώρους λόγω της ετερογένειας των περιβαλλοντικών συνθηκών και του μεγέθους της περιοχής».

Ο Spot θα επιχειρήσει επίσης και σε υπόγειες σήραγγες, που κατασκευάστηκαν από tombaroli, γνωστούς ως επιδρομείς σε τάφους, οι οποίοι για χρόνια έχτιζαν περιουσία σκάβοντας τον δρόμο και κλέβοντας κειμήλια από τα ερείπια για να τα πουλήσουν σε εμπόρους τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Η δουλειά τους ωστόσο έπεσε από το 2012 και μετά, οπότε και η αστυνομία τέχνης της Ιταλίας ενέτεινε την καταστολή του εγκλήματος. Ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκονται σήραγγες στην περιοχή γύρω από την Πομπηία.

«Συχνά οι συνθήκες ασφαλείας μέσα στις σήραγγες αυτές είναι εξαιρετικά επισφαλείς, και έτσι η χρήση ενός ρομπότ θα μπορούσε να σημαίνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα μας επέτρεπε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια», είπε ο Zuchtriegel.

https://www.facebook.com/watch/?v=573638570271766

πηγή: The Guardian

Ο Κρίστιαν Έρικσεν επέστρεψε στο γήπεδο όπου σταμάτησε η καρδιά του και σκόραρε

Previous article

Εφιαλτική πρόβλεψη για την Κύπρο: Η κλιματική αλλαγή θα «εξαφανίσει» Ακρωτήρι και Λάρνακα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.