5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ6_ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυναίκες Φιλόσοφοι που θα έπρεπε να γνωρίζουμε

0

γράφει η Κωνσταντίνα Βενιζέλου

Οι μεγάλοι φιλόσοφοι και τα διδάγματα τους, οι ιδέες τους, αποτέλεσαν αφορμή για την εξέλιξη της παγκόσμιας γνώσης αλλά και ιστορίας. Αυτό που ίσως αγνοούμε είναι ότι υπήρξαν και πολλές σημαντικές γυναίκες φιλόσοφοι, οι οποίες προσέφεραν και εκείνες με το έργο τους στην ανθρωπότητα.

Θεανώ, η Θουρία

Η Θεανώ καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του, δίδαξε στη Σάμο. Διέδωσε τις διδασκαλίες του, στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, μαζί με τα παιδιά της, τα οποία στη συνέχεια ανέλαβαν τις Πυθαγόρειες σχολές. όντας και εκείνοι φιλόσοφοι.

Υπατία

Η Υπατία έζησε από το 355μ.χ. ως το 415μ.χ.. Ήταν  μαθηματικός, αστρονόμος και νεοπλατωνική φιλόσοφος και διευθύντρια της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια, επαναστατώντας  στην εποχής της. Βασική διδαχή της ήταν η κριτική σκέψη : “Διαφύλαξε το δικαίωμά σου στην σκέψη, γιατί ακόμα και το να σκέφτεσαι λανθασμένα, είναι καλύτερο από το να μην σκέφτεσαι καθόλου”. 

Αρήτη της Κυρήνειας

Η Αρήτη ήταν κόρη του Αριστίππου, ιδρυτή της Κυρηναϊκής σχολής.  Σπούδασε στην ακαδημία του Πλάτωνος και δίδαξε μαθηματικά, φυσική και ηθική φιλοσοφία στην Αθήνα. Έγραψε σαράντα τουλάχιστον βιβλία, καθώς και δύο πραγματείες για τα μαθηματικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα της ανέλαβε τη διεύθυνση της Κυρηναϊκής σχολής.

Διοτίμα από τη Μαντινεία

Η Διοτίμα (δηλαδή αυτή που τιμά τον Δία), ήταν ιέρεια από την αρχαία Μαντίνεια της Αρκαδίας και αναφέρεται στο πλατωνικό «Συμπόσιο» ως σοφή γυναίκα που υπήρξε δασκάλα του Σωκράτη.

Λασθενία

 Η Λασθενία καταγόταν από την Αρκαδία, από όπου και έφυγε έχοντας μελετήσει τα έργα του Πλάτωνα, προκειμένου να σπουδάσει στην Ακαδημία μαθηματικά και φιλοσοφία μεταμφιέζονταν σε άνδρα. Παντρεύτηκε τον Σπεύσιππο, διευθυντή πλέον της Πλατωνικής Ακαδημίας μετά το θάνατο του Πλάτωνα. Σε αυτήν αποδίδεται ο ορισμός της σφαίρας.
φιλόσοφοι

Susanne Langer 

Θεωρείται η πρώτη Αμερικανίδα φιλόσοφος, η οποία έζησε από το 1895 έως το 1985. Αντικείμενό της η εξερεύνηση της ουσίας της μουσικής και της δημιουργικότητας και της τέχνης.

Iris Murdoch

Η Iris Murdoch μέσα από τις ιστορίες της  περνούσε τις φιλοσοφικές της ιδέες. Οι θεματικές της περιλάμβαναν θέματα ηθικής, τις σεξουαλικές σχέσεις και τη δύναμη του ασυνείδητου. Είναι γνωστή κυρίως για το κείμενό της πάνω στην ιδέα της τελειότητας. Σε αυτό μάς εξηγούσε πώς είναι δυνατόν μέσα από αυτοκριτική και αυτοαναζήτηση να αλλάξουμε την οπτική μας απέναντι σε έναν άνθρωπο ή σε μία κατάσταση.

Judith Butler

  H φιλοσοφική της σκέψη επικεντρώνεται σε θέματα φύλου, σεξουαλικότητας και φεμινιστικά. Μία θεωρία της είναι αυτή που ταυτίζει το φύλο με μία πράξη, αντί με κάτι που έμφυτα υπάρχει στον κάθε άνθρωπο. 

Mary Midgley 

 Ήταν ηθική φιλόσοφος, που επικεντρώθηκε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Η βασική θεωρία της βασίζεται στο ότι η φιλοσοφία είναι απαραίτητη στους ανθρώπους, ακόμα και στην εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης. Επιπλέον υποστήριζε ότι επιστήμη και θρησκεία δεν είναι αντίθετες μεταξύ τους, διότι οι άνθρωποι έχουν πάντα την ανάγκη ενός βαθύτερου νοήματος. 

Angela Davis 

Τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων και κατά της κοινωνικής καταπίεσης που υπάρχει στις ΗΠΑ. Στα 60s έγινε γνωστή στο πλευρό των Μαύρων Πανθήρων. Επίκεντρο της σκέψης της κατέχουν τα φυλετικά ζητήματα, ο φεμινισμός και  η πολιτική.

 

Νατ Τέρνερ: Ο ηγέτης της μεγαλύτερης εξέγερσης σκλάβων

Previous article

Λουτράκι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.