5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντώ Μαυρογένους: Δείτε το κέρινο ομοίωμα της ηρωίδας που έγινε θρύλος στην Επανάσταση του 1821

0

Η Μαντώ Μαυρογένους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και το όνομα της, έγινε συνώνυμο του ανιδιοτελούς αγώνα για την ελευθερία…

Αναντιρρήτως η περασμένη χρονιά ήταν ιδιαίτερα ιστορική για τη χώρα μας καθώς συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί το ιστορικό γεγονός που δημιούργησε το ελληνικό κράτος, επηρεασμένη από το νεοελληνικό Διαφωτισμό και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Φόρο τιμής στην τεράστια αυτή σελίδα της ιστορίας μας, όπως και πολλοί άλλοι φορείς στη χώρα, απέδωσε για μια ακόμη φορά ο ιδιοκτήτης του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας, Θεόδωρος Κοκκινίδης, δημιουργώντας κέρινο ομοίωμα για τη Μαντώ Μαυρογένους.

Το εν λόγω έργο αποτελεί το πέμπτο δημιούργημα για τους ήρωες-προσωπικότητες του 1821, μετά από εκείνα του Ιωάννη Καποδίστρια, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

Η Μαντώ Μαυρογένους διέθεσε όλη της την περιουσία για τον Αγώνα και επειδή ήταν πολύ μορφωμένη επηρέασε τους φιλέλληνες της Ευρώπης για να στηρίξουν την προσπάθεια των Ελλήνων. Αυτό θέλησε να αποτυπώσει στο κέρινο ομοίωμά της ο Θεόδωρος Κοκκινίδης μαζί με την ευγενική της προσωπικότητα, την ευαισθησία και τον δυναμισμό που χαρακτήριζαν την ίδια.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ήθελε να φαίνεται η ευγενική της προσωπικότητα και η καλή καταγωγή της (ο πατέρας της ήταν υπασπιστής του του ηγεμόνα της Μολδαβίας και η μητέρα της ήταν δραστήρια γυναίκα που διηύθυνε εκεί τις εμπορικές υποθέσεις του άντρα της)  και αυτό αποτυπώθηκε στην επιδερμίδα του έργου αλλά και στη φορεσιά.

“Το κέρινο ομοίωμα της Μαντούς Μαυρογένους αποτελεί τον απόηχο της επετειακής χρονιάς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Παρά το γεγονός ότι στόχευα να ολοκληρώσω όλα τα έργα μέσα στο 2021, το συγκεκριμένο καθυστέρησε λίγο αλλά νομίζω πως και τώρα η στιγμή είναι πολύ καλή, λίγο πριν την 25η Μαρτίου. Για μένα ήταν πολύ συγκινητικό το να δουλέψω αυτό το θέμα συνολικά και με τα προηγούμενα έργα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημιουργός στο thesstoday.gr…

Πηγή: https://www.newsit.gr/

 

«Κουμπί πανικού» για τους φοιτητές του ΑΠΘ – Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία επειγόντων περιστατικών

Previous article

Ο γίγαντας των δρόμων: Σεΐχης απέκτησε το μεγαλύτερο Hummer στον κόσμο (video)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.