ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κανένα αποτέλεσμα στην σύσκεψη για τα νερά του ΑΟΣΑΚ – ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες Άσσου – Λεχαίου

0

Την παροιμία «πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα» θυμίζει η σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθία για το πρόβλημα της κατανομής του νερού άρδευσης από την Στυμφαλία και εν γένει την διαχείριση των υδατικών πόρων από τον ΑΟΣΑΚ (Αρδευτικός Οργανισμός Στυμφαλίας – Ασωπού Κορινθίας), στον οποίον μετέχουν οι δήμοι Κορινθίων, Βέλου – Βόχας και Σικυωνίων.

Κι αυτό γιατί η σύσκεψη υποβαθμίστηκε από την ίδια την ηγεσία της Περιφέρειας, καθώς ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος συχνά πυκνά εμφανίζεται στην Κόρινθο, (και μάλιστα ήρθε στην πόλη για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη για το 1821), έδωσε το παρών μέσω τηλεδιάσκεψης. Απών ήταν επίσης και ο δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Θεόδωρο Ράπτη. Αντίθετα, ο Δήμος Κορινθίων και ο δήμος Σικυωνίων είχαν ισχυρή εκπροσώπηση από τους κ.κ. Νανόπουλο και Πούρο ο πρώτος και από τους κ.κ. Σταματόπουλο, Φιακά (πρόεδρο ΔΕΥΑΣ) και Μυττά.

Έστω και σε συμβολικό επίπεδο, λοιπόν, η σύσκεψη ήταν εξ αρχής καταδικασμένη σε αποτυχία. Και αυτή η αποτυχία επιβεβαιώθηκε από το αποτέλεσμα, το οποίο σε τίποτα δεν είχε να κάνει με αυτό που απασχολεί τους αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Άσσου Λεχαίου. Δηλαδή δεν υπήρξε καμία απόφαση που να αφορά είτε –σε μεσοπρόθεσμο διάστημα- την αλλαγή του απαρχαιωμένου καταστατικού, είτε –σε άμεσο χρόνο- την διαβεβαίωση ότι θα αυξηθούν –τώρα, άμεσα- οι ποσότητες νερού που καταλήγουν στους αγρότες της περιοχής.

Αντίθετα, φαίνεται πως και αυτές που υπάρχουν θα λιγοστέψουν, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε στην διάρκεια της σύσκεψης, μεγάλες ποσότητες νερού από τις πηγές που διαχειρίζεται ο ΑΟΣΑΚ καταλήγουν στην λίμνη Στυμφαλία, προκειμένου αυτή να ενισχυθεί εν όψει των αυξημένων καταναλωτικών αναγκών του επερχόμενου καλοκαιριού.

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς ότι προέκυψε είναι η υπόσχεση από την μεριά της περιφέρειας ότι ΘΑ συνδράμει οικονομικά όσον αφορά σε επισκευές στα δίκτυα και τις υποδομές, ΕΦ ΟΣΟΝ οι εμπλεκόμενοι δήμοι ετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες. Σαν να λέμε, «έχει ο Θεός». Αντίθετα, για το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ο περιφερειάρχης δεν πήρε θέση και επισήμανε απλώς ότι αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί. Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η εποπτεία του ΑΟΣΑΚ ανήκει στην κυβέρνηση.

Από την μεριά του ο δήμος Κορινθίων, αν και εξήγησε σε έντονους τόνους το πρόβλημα των αγροτών, δεν βρήκε ανταπόκριση. Ο Βασίλης Νανόπουλος υποσχέθηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να «πέσει» μέρος από το νερό του Βιολογικού της Κορίνθου στο δίκτυο του ΑΟΣΑΚ, ώστε να εξυπηρετηθούν από αυτό οι αγρότες των τριών χωριών (Άσσου, Λεχαίου, Περιγιαλίου).

Η μόνη είδηση που προέκυψε αφορά το Φράγμα Ασωπού, για το οποίο, από την μεριά της Περιφέρειας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, όποτε και θα ξεκινήσει να συγκεντρώνει νερό στον ταμιευτήρα.

Πάντως, οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Άσσου Λεχαίου, δεν πρόκειται να το αφήσουν να περάσει έτσι και ετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και μέσα στην εβδομάδα.

 

Στην Κόρινθο ο Κουτσούμπας: “ο ελληνικός λαός πληρώνει τη μια καπιταλιστική κρίση μετά την άλλη”

Previous article

Συνάντηση Νανόπουλου με εκπροσώπους των ΑμεΑ για την υλοποίηση του προγράμματος «ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.