3_ΚΟΣΜΟΣ5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αρχαιολογικός θησαυρός ηλικίας 9.000 ετών στην έρημο της Ιορδανίας

0

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε στα βάθη της ερήμου της Ιορδανίας μια περιοχή όπου πραγματοποιούνταν θρησκευτικές τελετές. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, τα ευρήματα έχουν ηλικία 9.000 ετών και είναι από τα αρχαιότερα τέτοιου είδους που γνωρίζουμε.

Ανάμεσά τους είναι ανθρωπόμορφοι στύλοι, βράχοι με λαξευμένες ανθρώπινες μορφές, αγαλματίδια, ένας βωμός και ένα μικρής κλίμακας μοντέλο κτίσματος που κατασκεύαζαν οι κάτοικοι της ερήμου για να πιάνουν γαζέλες, απομεινάρια των οποίων εντοπίστηκαν στην ίδια περιοχή. Αυτά τα κτίσματα ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να αποτελούν παγίδα για τις γαζέλες όταν της κυνηγούσαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Βλέποντας για πρώτη φορά αυτά τα διάσπαρτα στην έρημο της Μέσης Ανατολής κτίσματα από ψηλά, τη δεκαετία του 1920, βρετανοί και Γάλλοι πιλότοι τα ονόμασαν «χαρταετούς της ερήμου». Ο μεγαλύτερος από τους ανθρωπόμορφους στύλους στη νέα ανακάλυψη έχει ύψος 1,12 μέτρα.

Εντοπίστηκαν επίσης αγαλματίδια ζώων και 150 απολιθώματα θαλάσσιων ειδών τοποθετημένα σε σειρά. «Οι παγίδες για τις γαζέλες, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από το σημείο αυτό, πιστεύεται ότι αποτελούν τα αρχαιότερα μεγάλου μεγέθους κτίσματα που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παγίδες αυτές δείχνουν σύνθετες στρατηγικές κυνηγιού, μη αναμενόμενες για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο» αναφέρεται σε ανακοίνωση του South Eastern Badia Archaeological Project, ενός προγράμματος αρχαιολογικών ερευνών στην αποκαλούμενη Μαύρη Έρημο της Ιορδανίας.

Πηγή: Protagon

Επιχορηγήσεις νέων ξενοδοχείων σε Ναύπλιο και Κορινθία

Previous article

Αγία Φωτεινή Μαντίνειας: Κτίσμα βυζαντινό και αρχαιοπρεπές μαζί, που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.