ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καρυές: Το άγνωστο χωριό στη Λακωνία και η σχέση του με τις διάσημες «Καρυάτιδες»

0

Αποκαλείται και ως η «Αράχωβα» της Πελοποννήσου – Δείτε τις φωτογραφίες

Οι Καρυές είναι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό στη Λακωνία, το οποίο ωστόσο έχει άμεση σχέση με τις περίφημες «Καρυάτιδες» στην Ακρόπολη, καθώς και με την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, αφού μοιράζονται το ίδιο όνομα.

Γνωστές και με την ονομασία Αράχωβα, οι Καρυές είναι ένα γραφικό και παραδοσιακό χωριό, μεταξύ της Τρίπολης και της Σπάρτης, απλωμένες στους πρόποδες του Πάρνωνα, σε μια περιοχή κατάφυτη από καρυδιές και καστανιές σε υψόμετρο 950 μέτρων.

Καρυές: Ένα άγνωστο χωριό στη Λακωνία και η σχέση του με τις διάσημες «Καρυάτιδες»

Όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία τους, η σύνδεσή τους με τις περίφημες Καρυάτιδες του Ερέχθειου στην Ακρόπολη και με το ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδας είναι άμεση. Στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών, λοιπόν, συναντάται ένα μνημείο αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Καρυές: Η σχέση του χωριού με τις Καρυάτιδες

Οι Καρυάτιδες, δηλαδή οι Κόρες των Καρυών, ήταν ιέρειες που χόρευαν το λατρευτικό χορό κάθε χρόνο στα «Καρυάτεια», την γιορτή προς τιμήν της Άρτεμης της Καρυάτιδας. Έγιναν γνωστές κυρίως για τον καλλιτεχνικό χορό τους, αλλά και την αρμονική κορμοστασιά τους, η οποία ήταν και η αφορμή όλες οι γυναικείες μορφές, στη γλυπτική κυρίως, να ονομάζονται Καρυάτιδες.

Σημείο αναφοράς του χωριού -συναντάται στην αρχαία ακρόπολη των Καρυών- όπως μπορείτε να φανταστείτε, το μνημείο αφιερωμένο στις Καρυάτιδες, το οποίο δημιουργήθηκε το 1983 και αποτελεί αντίγραφο τμήματος του αρχαίου ναού του Ερέχθειου στην Ακρόπολη.

Σήμερα οι Καρυές είναι ένα πανέμορφο χωριό, με νωχελικούς ρυθμούς και γραφικές εικόνες, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ήρεμες και ήσυχες στιγμές μακριά από τα πιο δημοφιλή χωριά της Πελοποννήσου.

Το όνομά τους οφείλεται στις καρυδιές που υπήρχαν εδώ από την αρχαιότητα, ενώ το σημερινό τους τοπωνύμιο Αράχωβα, που σημαίνει καρυδότοπος, το πήρανε κατά την Ενετοκρατία.

Καρυές: Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα των Καρυών η κεντρική πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και τα παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβέρνες, το «Ρολόι» που δεσπόζει σε ύψωμα στο δυτικό μέρος του οικισμού με ωραία θέα, το κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, η τοξωτή γέφυρα του Δειρού, καθώς και οι υπεραιωνόβιοι πλάτανοι Μενελάου δίπλα από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Στα όσα αξίζει κανείς να παρατηρήσει, επίσης, στο χωριό το Δάσος των Καρυών, γεμάτο με οξιέςκαρυδιές και καστανιές, ενώ και η ευρύτερη περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία -από εδώ περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4- και ποδηλασία στη φύση.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

 

 

Λίπος στην κοιλιά; 3 εύκολες ασκήσεις για να το «κάψετε»

Previous article

Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας: Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός που δεν έχει εμβολιαστεί

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.