3_ΚΟΣΜΟΣ

Ένα άγαλμα Μοάι επιστρέφει στο νησί του Πάσχα μετά από 150 χρόνια

0

Ένα τεράστιο άγαλμα Μοάι που βρισκόταν από το 1870 στο Σαντιάγο της Χιλής θα μεταφερθεί πίσω στο νησί του Πάσχα από όπου και αφαιρέθηκε.

Η επιστροφή του αγάλματος έρχεται μετά από μια πολυετή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το θέμα. Το γλυπτό βάρους 715 κιλών θα μεταφερθεί με φορτηγό στο λιμάνι του Βαλπαραΐσο της Χιλής, όπου θα αποπλεύσει με πλοίο του πολεμικού ναυτικού σε ένα ταξίδι περίπου πέντε ημερών.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός προγράμματος επαναπατρισμού που επιδιώκει να επιστρέψει προγονικά λείψανα, ιερά και ταφικά αντικείμενα στο νησί.  «Για πρώτη φορά, ένα Μοάι θα επιστρέψει στο νησί από την ηπειρωτική χώρα», δήλωσε ο Κονσουέλο Βαλντές, υπουργός Πολιτισμού της Χιλής.

Το Ράπα Νούι, όπως ονομάζεται το νησί του Πάσχα στην τοπική διάλεκτο, βρίσκεται πάνω από 3.000 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χιλής, και έχει περισσότερα από 1.000 πέτρινα αγάλματα με τη μορφή κεφαλιών. Τα εν λόγω γιγαντιαία έργα τέχνης σκαλίστηκαν πριν από αιώνες από τους κατοίκους του νησιού και αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

 

πηγή: The Guardian

Αμαζόνιος: Πρότζεκτ εξόρυξης απειλεί προστατευμένες περιοχές και κοινότητες αυτοχθόνων

Previous article

Νίκος Ταγαράς: Ολοκληρώνεται ο πολεοδομικός – χωροταξικός σχεδιασμός για όλο τον Δήμο Κορινθίων – Τάξη στον χώρο με σαφείς όρους και χρήσεις γης και στην Τενέα

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.