ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέγα Σπήλαιο: Λαξευμένο σε απότομο βράχο, κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος

0

Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της χώρας – Δείτε τις φωτογραφίες

Το Μέγα Σπήλαιο δεν θεωρείται μόνο ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα και μοναστήρια στην Αχαΐα, αλλά και μία από τις παλαιότερες μονές σε όλη τη χώρα. Λαξευμένο λες σε έναν κατακόρυφο και επιβλητικό βράχο, το ιστορικό μοναστήρι σε κοντινή απόσταση από τα δημοφιλή και πολυσύχναστα Καλάβρυτα, στην κυριολεξία κόβει την ανάσα σε όποιον το αντικρίσει από κοντά.

Μέγα Σπήλαιο: Λαξευμένο σε απότομο βράχο, κόβει την ανάσα και προκαλεί δέος

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο ενώ θεωρείται η παλαιότερη μονή στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Μέγα Σπήλαιο, το ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων, που βρίσκεται περίπου δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης.

Το Μέγα Σπήλαιο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πήρε το όνομά του από την τοποθεσία του, καθώς είναι χτισμένο στο άνοιγμα μεγάλου φυσικού σπηλαίου στον Χελμό, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων πάνω από τη χαράδρα του Βουραϊκού. Άλλωστε, η εικόνα του καθώς ενσωματώνεται, επιβλητικό στο τραχύ τοπίο, αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη προκαλώντας δέος.

Μέγα Σπήλαιο: Τι λέει η παράδοση για το πώς χτίστηκε το 362 μ.Χ.

Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη, στο σημείο όπου βρήκαν την ιερή εικόνα της Παναγίας, έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, όπως ονομάζεται, βγήκε αλώβητη από τις τουλάχιστον τέσσερις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη μονή στο πέρασμα των αιώνων.

Η Μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και παρότι δέχθηκε επιθέσεις δεν κατακτήθηκε. Ιστορική είναι η απόκρουση του Ιμπραήμ το 1827, με τους μοναχούς να αρνούνται να παραδώσουν το μοναστήρι.

Εκτός από την εικόνα της Παναγίας, το μουσείο της Μονής διαθέτει, μεταξύ άλλων, σημαντικά κειμήλια της επανάστασης, εικόνες μεγάλης αξίας αλλά κι ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων. Στη βιβλιοθήκη της φιλοξενεί περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

 

Αφροδισιακές τροφές και μπαχαρικά του πάθους

Previous article

Δυναμική παρουσία του Επιμελητηρίου Κορινθίας στην 8η EXPOTROF

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.