ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Νέα εποχή για τη διαχείριση αποβλήτων στον Δήμο Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων με το Πράσινο Σημείο

0

«Μια νέα εποχή στη διαχείριση αποβλήτων ξεκινά στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας Πράσινου Σημείου και 3 Γωνιών Ανακύκλωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα”.

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς για την ένταξη του έργου «Δημιουργία Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων».

Πρόκειται για ένα «πράσινο» και φιλοπεριβαλλοντικό έργο προϋπολογισμού 1,406 εκατ. μέσα από το οποίο οι κάτοικοι όλου του Δήμου θα μπορούν να είναι συμμέτοχοι στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον ερχόμενο Ιούλιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2023.

Η Κατασκευή του Πράσινου Σημείου χωροθετείται σε έκταση 9,28 στρεμμάτων στο δημοτικό οικόπεδο που βρίσκεται στην θέση “Θρουβάλα”, καλύπτοντας τμήμα αυτής, και υλοποιείται σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου. Το Πράσινο Σημείο θα αποτελέσει έναν οργανωμένο χώρο, οριοθετημένο και διαμορφωμένο με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Συμπληρωματικά, θα δημιουργηθούν τρία (3) Πράσινα Σημεία Συλλογής (“Γωνιές Ανακύκλωσης”) που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ισθμίων, Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων. Οι “Γωνιές Ανακύκλωσης” αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα πολλαπλών κάδων (12 περιέκτες) σε προκατασκευασμένο οικίσκο και φέρουν κατάλληλο ηλεκτρομηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό με αισθητήρες πλήρωσης κάδων και καταμέτρησης των συλλεγόμενων υλικών, σύστημα τηλεμετάδοσης μέσω WiFi, καθώς και δυνατότητα αναγνώρισης χρήστη μέσω κατάλληλου αναγνωριστικού όπως QR-code.

Το σύνολο του έργου του Πράσινου Σημείου και των Γωνιών Ανακύκλωσης περιλαμβάνει εκτός των δράσεων συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ομάδων, σχολείων, φορέων, συλλόγων και πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης και ορθής διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στο τρίπτυχο Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση.

Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:

• Την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση.

• Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.

• Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.

• Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

 

Νανόπουλος: Ισχυροποιούμε τους δεσμούς με τις Συρακούσες και σχεδιάζουμε σημαντικές δράσεις στο θέατρο «Ειρήνη Παππά»

Previous article

«Έγινε της Πόπης»: Η τραγική ιστορία και οι 11 θάνατοι πίσω από την διάσημη φράση που 9/10 αγνοούν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.