ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυξήθηκαν πέρυσι οι επιθέσεις από καρχαρίες, έπειτα από τρία χρόνια πτώσης

0

Οι επιθέσεις από καρχαρίες αυξήθηκαν το 2021, έπειτα από τρία συνεχή χρόνια πτώσης, αν και το κλείσιμο των παραλιών το 2020 λόγω της πανδημίας μπορεί να κάνει τα στοιχεία να φαίνονται πιο δραματικά από ότι είναι, σύμφωνα με ειδικούς.

Ερευνητές του International Shark Attack File κατέγραψαν 73 απρόκλητες επιθέσεις πέρυσι, σε σύγκριση με τα 52 περιστατικά που είχαν γίνει το 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι 52 επιθέσεις του 2020 ήταν οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί για πάνω από μία δεκαετία, σημείωσε ο Τάιλερ Μπόουλινγκ, διευθυντής του International Shark Attack File. Τα 73 περιστατικά της περσινής χρονιάς συμφωνούν περισσότερο με τον παγκόσμιο μέσο όρο πενταετίας των 72 επιθέσεων.

Αυξήθηκαν πέρυσι οι επιθέσεις από καρχαρίες, έπειτα από τρία χρόνια πτώσης

«Οι επιθέσεις καρχαριών μειώθηκαν δραματικά το 2020 λόγω της πανδημίας. Ο περασμένος χρόνος ήταν περισσότερο συνηθισμένος, με συνήθεις αριθμούς επιθέσεων από ποικιλία ειδών και θανάτων από λευκούς καρχαρίες, ταυροκαρχαρίες και καρχαρίες τίγρεις», δήλωσε ο Μπόουλινγκ.

Οι ερευνητές κατέγραψαν συνολικά 11 θανάτους που σχετίζονται με καρχαρίες πέρυσι, από τους οποίους οι εννιά θεωρούνται απρόκλητοι. Στην Αυστραλία καταγράφηκαν οι περισσότεροι απρόκλητοι θάνατοι, τρεις, ενώ στη Νέα Καληδονία δύο. Από μία απρόκλητη φονική επίθεση καρχαρία σημειώθηκε στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική.

Έτσι χαρακτηρίζονται οι επιθέσεις στις οποίες κρίνεται ότι δεν υπήρξε ανθρώπινη πρόκληση. Ξεχωριστά καταγράφονται οι επιθέσεις στις οποίες θεωρείται ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν την επαφή, όπως όταν δύτες επιχειρούν να αγγίξουν έναν καρχαρία ή όταν ψαράδες επιχειρούν να τον βγάλουν από τα δίχτυα.

Στη Φλόριντα σημειώνονται παγκοσμίως οι περισσότερες απρόκλητες επιθέσεις από καρχαρία εδώ και δεκαετίες, τάση που καταγράφηκε και πέρυσι, όπου σημειώθηκαν 28 τέτοια περιστατικά, σε σύγκριση με τα 19 περιστατικά που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Στον υπόλοιπο κόσμο καταγράφηκαν 26 απρόκλητες επιθέσεις καρχαρία.

Πού καταγράφηκαν οι 73 απρόκλητες επιθέσεις καρχαρία 

  • ΗΠΑ 47
  • Αυστραλία 12
  • Βραζιλία 3
  • Καναδάς 1
  • Εκουαδόρ 1
  • Νέα Καληδονία 1
  • Νέα Ζηλανδία 3
  • Νότια Αφρική 3
  • Σεντ Κιτς και Νέιβις 1

πηγή: Lifo

Πέντε τρόποι που το κρύο επηρεάζει – κι αλλάζει – το σώμα μας

Previous article

Βιολογία – Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολιθωμένο μπουμπούκι λουλουδιού

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.