3_ΚΟΣΜΟΣ

«Ψευτο-μπανάνα» Αιθιοπίας: Η νέα υπερτροφή που θα σώσει τον κόσμο

0

του Στέφανου Νικήτα

Λέγεται enset και είναι «συγγενής» της μπανάνας. Είναι γνωστή και ως αιθιοπική μπανάνα, μπύρα της αβυσσινιακής και «ψευδο-μπανάνα». Πρόκειται για ένα ποώδες είδος ανθοφόρων φυτών στην οικογένεια μπανανών και παρότι αποτελεί βασικό είδος διατροφής στην Αιθιοπία, είναι άγνωστη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει τη νέα υπερτροφή που θα σώσει εκατομμύρια ζωές στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

«Πρόκειται για μια καλλιέργεια που μπορεί να παίξει πραγματικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο Δρ Γουελτάβεκ Αμπέντε από το Πανεπιστήμιο Χαγουάσα στην Αουάσα της Αιθιοπίας.

Η «Ψεύτικη μπανάνα» δεν τρώγεται. Όμως, τα αμυλώδη κοτσάνια και οι ρίζες του μπορούν να ζυμωθούν για την παρασκευή χυλού και ψωμιού.

 

Χρησιμοποιώντας γεωργικές έρευνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καλλιέργεια της θα μπορούσε ενδεχομένως να θρέψει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και σε άλλες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Ουγκάντα ​​και της Ρουάντα.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Τζέις Μπορέλ, του Royal Botanic Gardens, που συμμετείχε στην έρευνα, η καλλιέργεια του enset μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σε δύσκολες εποχές στην Αφρική. «Έχει μερικά πολύ ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, που το καθιστούν μοναδικό ως είδος. Μπορείς να το φυτέψεις οποιαδήποτε στιγμή, να κάνεις τη συγκομιδή οποιαδήποτε στιγμή και είναι αιωνόβιο. Για αυτό το αποκαλούν και δέντρο κατά της πείνας», λέει.

Η Αιθιοπία είναι πιο γνωστή για τις καλλιέργειες καφέ, όμως σε όλο τον κόσμο, υπάρχει τώρα μία στροφή προς νέα φυτά, που μπορούν να θρέψουν τους λαούς στον καιρό της κλιματικής κρίσης.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναζήτηση νέων φυτών για τη διατροφή του κόσμου, δεδομένης της εξάρτησής μας από μερικές βασικές καλλιέργειες. Σχεδόν οι μισές από όλες τις θερμίδες που καταναλώνουμε προέρχονται από τρία είδη – ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι.

«Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα φυτά που χρησιμοποιούμε σε όλο τον κόσμο γιατί ως ανθρώπινο είδος, έχουμε βάλει όλα μας τα αυγά στο ίδιο, πολύ μικρό καλάθι, αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Δρ Μπορέλ.

Πηγή: BBC

Μάχη για να ανοίξει αύριο το Χιονοδρομικό της Ζήρειας

Previous article

Πέντε τρόποι που το κρύο επηρεάζει – κι αλλάζει – το σώμα μας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.