3_ΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Hyperloop: Το τρένο του μέλλοντος θα πιάνει ταχύτητες πάνω από 1.000 χλμ./ώρα

0

Ξεκίνησε ως όραμα πριν από μία περίπου 10ετία στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ωστόσο πλέον συζητείται σοβαρά και στην Ε.Ε., ως η βιώσιμη μετακίνηση του μέλλοντος.

Με επίγειες ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.000 χλμ./ώρα το Σύστημα Μεταφορών Hyperloop είναι μια εικόνα από το μέλλον που μπορεί να φέρει την επανάσταση στις μεταφορές σε όλο τον κόσμο, για το κοινό και τα εμπορεύματα και να κάνει παράλληλα τις πτήσεις μέσης απόστασης κομμάτι του παρελθόντος.

Επί της ουσίας το hypeloop είναι ένα σύστημα αγωγών, μέσα στους οποίους κινείται ένα «τρένο-κάψουλα» μαγνητικής αιώρησης σε ένα περιβάλλον χαμηλής πίεσης όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αέρας, όπως ακριβώς δηλαδή και στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Χωρίς την αντίσταση του αέρα, σε συνδυασμό με τις μηδενικές τριβές που προσφέρει η μαγνητική αιώρηση, η κάψουλα που κινείται εντός του αγωγού μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 1.000 χλμ./ώρα και να συνδυάσει τα καλύτερα από τον κόσμο των αεροπλάνων με εκείνο των μαγνητικά αιωρουμένων τρένων.

Το σύστημα Hyperloop, που αποτελεί και τον πρώτο πραγματικά νέο τρόπο μαζικής μεταφοράς επιβατών ή εμπορευμάτων τις τελευταίες 10ετίες, είδε ξανά τα φώτα της δημοσιότητας το 2013 όταν ο Elon Musk παρουσίασε τα πρώτα δικά του σχέδια. Περίπου 40 χρόνια πριν από αυτόν, το 1972 ο Φυσικός R. M. Salter ήταν εκείνος που περιέγραψε την ιδέα που παρουσίασε ο Musk, ενώ πριν και από τον Salter, τον 19ο αιώνα, ήταν ο συγγραφέας Michel Verne, γιος του Jules (Ιούλιος Βερν) εκείνος που περιέγραψε ένα παρόμοιο concept.

Η ιδέα του αφεντικού της Tesla είχε απήχηση και σε άλλες εταιρείες που άρχισαν να αναπτύσσουν τα δικά τους σχετικά projects, που το είδαν επίσης ως τη λύση τουλάχιστον για ταξίδια μεταξύ πόλεων μέσων αποστάσεων.

Αφιέρωμα στα πιο εντυπωσιακά γλυπτά του κόσμου –Ocean Atlas του Jason deCaires Taylor, Μπαχάμες

Previous article

Κλειστά και αύριο Τετάρτη τα σχολεία του Δήμου Κορινθίων – Κανονικά θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.