3_ΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένα ρομπότ μετατρέπει την έρημο σε καταπράσινο τοπίο

0

του Γιώργου Παναγάκη

Το Seedbot (ρομποτ που φυτεύει σπόρους) ένα δημιούργημα του mazyar etehadi είναι ένα μικροσκοπικό αυτόνομο ρομπότ, που έχει σαν στόχο να μετατρέψει την αφιλόξενη και γεμάτη άμμο έρημο, σε μία καταπράσινη έκταση.

Εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά κύτταρα στην πλάτη του, το ρομπότ που έχει το σχήμα μωρού φώκιας φορτίζει τις μπαταρίες του κατα την διάρκεια της ημέρας και περιπλανιέται κατά την διάρκεια της νύχτας, αναζητώντας γόνιμες εκτάσεις τις οποίες και καταγράφει. Στην συνέχεια φυτεύει σε αυτές σπόρους βασισμένο στο σύστημα πλοήγησης του και τους αισθητήρες του.

Η ερημοποίηση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρη την Γη, που προκαλείται από μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, την εξόρυξη πρώτων υλών, την κλιματική αλλαγή και γενικά την υπερεκμετάλλευση της γής.

“Αλλά όπως και η κλιματική αλλαγή η ερημοποίηση είναι ένα σύνθετο οικολογικό θέμα” αναφέρει ο mazyar etehadi σε ανάρτηση του στο Instagram. Αυτό ήταν και το έναυσμα για το όλο πρότζεκτ : ένα απόλυτα αυτόνομο ρομπότ που θα φυτεύει σπόρους στην έρημο.

Μετατρέποντας την έρημο σε κήπο

Το seedbot είναι το μεταπτυχιακό πρότζεκτ του mazyar etehadi απο το Ινστιτούτο Σχεδιασμού και Καινοτομίας του Ντουμπάι. Τα χερια του ρομπότ με μορφή προπέλας το βοηθούν να συρθεί στην άμμο σε αναζήτηση των κατάλληλων επιπέδων υγρασίας.

Πέρα απο τον αισθητήρα υγρασίας το ρομπότ έχει και έναν μετρητή απόστασης και στέλνει τα δεδομένα που συλλέγει πίσω στον χρήστη για στατιστικούς λόγους. Όπως ο σχεδιαστής του αναφέρει το seedbot απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα χρηστών, από κυβερνητικούς οργανισμούς, μέχρι αγρότες και ειδικούς περί την κλιματική αλλαγή και την γεωργία.

Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει τα δόντια της και τον πληθυσμό της Γης α υφίσταται ήδη τις συνέπειες της, η προσφυγή στα ρομπότ για την καλύτερη εκμετάλλευση των έως τώρα “άχρηστων” και έρημων περιοχών του πλανήτη μοιάζει μονόδρομος.

Πηγή: designboom.com

Σρι Λάνκα: Πρόστιμο 38.670 ευρώ σε τρεις Ρώσους επιστήμονες επειδή συνέλεγαν σπάνια έντομα

Previous article

Αφιέρωμα στα πιο εντυπωσιακά γλυπτά του κόσμου –Nelson Mandela του Marco Cianfanelli, Howick, KwaZulu-Natal, Νότια Αφρική

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.