2_ΕΛΛΑΔΑ6_ΙΣΤΟΡΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

«Δεν χαρίζω κάστανα»: Η φράση που βγήκε από την Μάνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας

0

Στη Μάνη, τα παλιά χρόνια, το μόνο που ήξεραν να κάνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν τα όπλα. Για τα χωριά τους δεν έλεγαν έχουμε τόσους κατοίκους, αλλά έχουν τόσα τουφέκια

Κανένας κατακτητής δεν πάτησε εκεί το πόδι του, ούτε Φράγκοι, ούτε Τούρκοι. Ο Ιμπραήμ που κατέκτησε όλη την Πελοπόννησο δεν πάτησε το πόδι του στη Μάνη. Το 1826 προσπάθησε να τους ξεγελάσει και τράβηξε τους Μανιάτες για τον Αλμυρό, ενώ η άλλη φάλαγγα του από τον όρμο του Δηρού, ανέβηκε στα έρημα χωριά τους. Τα γυναικόπαιδα όμως που βρέθηκαν εκεί τους κυνήγησαν με τις πέτρες και τα δρεπάνια.

Ο Ιμπράημ κατάλαβε πλέον ότι δεν μπορεί να τους κερδίσει με ορθόδοξο πόλεμο, παρά μόνο με μπαμπεσιά και πονηριά, γι αυτό έστειλε τους κατασκόπους του στα χωριά ντυμένους καστανάδες. Και για να μάθουν από τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι κρυμμένοι οι άνδρες, άρχιζαν να χαρίζουν κάστανα, αντί να τα πωλούν. Φυσικά αυτό τους έκανε εντύπωση και κίνησε υποψίες.

Ειδοποίησαν λοιπόν τους άνδρες και δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια να τους πιάσουν και να τους αναγκάσουν να πουν την αλήθεια. Κι όταν, οι κατάσκοποι ρώτησαν για την τύχη τους, οι Μανιάτες αποκρίθηκαν: «Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα». Δηλαδή θα σας τιμωρήσουμε, όπως σας αξίζει.

πηγή: www.fosonline.gr

Αφιέρωμα στα πιο εντυπωσιακά γλυπτά του κόσμου –De Vaartkapoen, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Previous article

Λουκέτο στην Alpha Τράπεζα στο Λουτράκι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.