3_ΚΟΣΜΟΣΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εννέα πράγματα που μάθαμε για τους εξωγήινους το 2021

0

του Γιώργου Παναγάκη

Το 2021 έδωσε στους αναζητητές της αλήθειας και τους κυνηγούς εξωγήινων τόσο καινούργια μυστήρια όσο και κάποιες απαντήσεις όπως π.χ. την αναφορά του Αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά με τις θεάσεις ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα τα γνωστά μας UFO), ή την ανακάλυψη εξωπλανητών ικανών να συντηρήσουν ζωή.

Το επιστημονικό site livescience αναφέρει εννιά καινούργια πράγματα που μάθαμε την χρονιά που μας πέρασε γύρω από την εξωγήινη ζωή.

1. Τα ΑΤΙΑ είναι αληθινά και η Αμερικανική κυβέρνηση το ξέρει

Τον Ιούνιο το Αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στην δημοσιότητα μια πολλά αναμενόμενη μελέτη γύρω από τις θεάσεις ΑΤΙΑ κατά το χρονικό διάστημα 2004 έως 2021 που αφορούσε 144 καταγεγραμμένες περιπτώσεις. Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της απειλής από τα λεγόμενα Unidentified Aerial Phenomena ή UAP, με τελικό αποτέλεσμα την επίσημη επιβεβαίωση τέτοιων θεάσεων που έως τώρα ήταν γνωστές από δημοφιλείς αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

Από την άλλη όμως η  σύντομη (μόλις 9 σελίδες) εκτίμηση αποδίδει κάποιες από αυτές τις θεάσεις UAP σε φυσικά αντικείμενα, όπως πούλια ή μπαλόνια και σε ακραίες περιπτώσεις άκρως απόρρητα μηχανήματα των ΗΠΑ ή ξένων κρατών. Και οι θιασώτες των εξωγήινων δυσαρεστήθηκαν μια και η μελέτη δεν αποδίδει καμία από αυτές τις θεάσεις ξεκάθαρα σε εξωγήινη εμπλοκή.

2. Οι μαύρες τρύπες μπορεί να αποτελούν  πηγή ενέργειας για εξωγήινους

Ενώ οι αναζητητές εξωγήινης ζωή ψάχνουν εξωπλανήτες, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society τον Ιούλιο, στρέφει την προσοχή μας σε ένα απολύτως φυσικό φαινόμενο τις μαύρες τρύπες.

Επειδή οι μαύρες τρύπες δύνανται να εκπέμψουν ενέργεια 100 χιλιάδες φορές δυνατότερη από ένα άστρο σαν τον Ήλιο, αποτελούν τον ιδανικό στόχο για εξωγήινους πολιτισμούς που θέλουν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια τις διαγαλαξιακές τους φιλοδοξίες. Για τον σκοπό αυτό τέτοιοι πολιτισμοί κατασκευάζουν τις λεγόμενες σφαίρες του Ντάισον (Dyson Spheres) τεράστιες σφαίρες που απορροφούν την ενέργεια του δίσκου της καυτής λευκής ύλης, που στροβιλίζεται γύρω από τον ορίζοντα μιας μαύρης τρύπας. Οι αλλαγές στην εκπεμπόμενη ενέργεια των μαύρων τρυπών θα μπορούσαν θεωρητικά να ανιχνευτούν από τους γήινους επιστήμονες μέσα από την κατάλληλη χρήση των τηλεσκοπίων.

3. Οι εξωγήινοι πλανήτες μπορεί να μην μοιάζουν με την Γη

Συνήθως η αναζήτηση εξωγήινης ζωής επικεντρώνεται στην εύρεση πλανητών παρόμοιων με την Γη. Μια έρευνα στο Astrophysical Journal τον περασμένο Αύγουστο όμως προτείνει να στραφεί η έρευνα και προς Υκεανούς πλανήτες με μέγεθος 2,5 φορές αυτό της Γης και έχουν τεράστιες ποσότητες νερού σε μορφή ωκεανών, κάτω από ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο.

Τέτοιοι πλανήτες μπορεί να αποτελούν ιδανικό τόπο για να εξελιχθούν μικροβιακή ζωή παρόμοια με τα γνωστά μας Ακραιόφιλα που έχουν αποδείξει την ικανότητα επιβίωσης ακόμα και στα πλέων ακραία περιβάλλοντα όπως οι υδροθερμικές πηγές.

Με τέτοιους πλανήτες να υπάρχουν σε αφθονία σε ολόκληρο τον Γαλαξία η πιθανότητα κάποιος από αυτούς να φιλοξενεί ζωή είναι αυξημένη.

4. Ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου μπορεί να φιλοξενεί ζωή

Το μεθάνιο που εκλύεται από τον Εγκέλαδο τον 6ο μεγαλύτερο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι η ζωή βρίθει στην υπόγεια θάλασσα του σύμφωνα με μία μελέτη που βγήκε τον Ιούνιο.

Το 2005 η διαστημοσυσκευή της ΝΑΣΑ Κασίνι ανακάλυψε πίδακες που εκσφενδόνιζαν σωματίδια παγωμένου νερού στο διάστημα από ρωγματώσεις κοντά στον Νότιο Πόλο του Εγκέλαδου. Το υλικό αυτό θεωρείται ότι προέρχεται απο έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό που κρύβεται κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου. Πέρα από νερό στους πίδακες ανιχνεύθηκαν και άλλες οργανικές ενώσεις με βάση τον άνθρακα όπως το μεθάνιο αλλά και διυδρογόνο.

Στην νέα μελέτη οι επιστήμονες έτρεξαν μια σειρά από υπολογιστικά μοντέλα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτές οι ενώσεις μπορεί να αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης μικροβίων που τρέφονται με υδρογόνο και παράγουν μεθάνιο σαν υποπροϊόν. Τα αποτελέσματα των μοντέλων ήταν θετικά, στηρίζοντας την άποψη ότι ο παγωμένος Εγκέλαδος μπορεί να φιλοξενεί μικροβιακή ζωή.

5. Οι επιστήμονες απορρίπτουν τα απορρίμματα της εξωγήινης ζωής που βρίσκονται ήδη στο Ηλιακό μας σύστημα

Σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο του Avi Loeb αστροφυσικού του Χάρβαρντ, με τίτλο “Εξωγήινο” : τα πρώτα σημάδια ευφυούς ζωής πέρα από την Γη” , το παράξενο αντικείμενο με σχήμα πούρου και όνομα Oumuamua – που πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα το 2017 – αποτελεί σίγουρα κομμάτι εξωγήινης τεχνολογίας.

Στο βιβλίο του ο Loeb δηλώνει ότι το παράξενο σχήμα του, η απρόσμενη φωτεινότητα του και η επιτάχυνση που είχε μακριά από τον Ήλιο, υποδηλώνουν ότι το Oumuamua δεν είναι κάτι το φυσικό, αλλά ένα μέρος εξωγήινης τεχνολογία που εκτινάχθηκε προς το Ηλιακό μας σύστημα κατά λάθος.

Από την άλλη η πλειοψηφία των επιστημόνων που το εξέτασαν το κατατάσσουν σαν κάτι τελείως φυσικό.

Σε 5άστερο ξενοδοχείο μετατρέπεται το πρώην σανατόριο «Μάνα» στην Αρκαδία

Previous article

Οι “Simpsons” έγιναν μάθημα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.