ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η περίπτωση των χρυσόψαρων που έμαθαν να οδηγούν αυτοκίνητο

0

Ισραηλινοί ερευνητές δίδαξαν ψάρια να οδηγούν ενυδρείο με ρόδες.

Πιθανότατα πρόκειται για τα πρώτα ψάρια στην ιστορία της Εξέλιξης που έμαθαν να κινούνται στην ξηρά.

Ισραηλινοί ερευνητές δίδαξαν έξι χρυσόψαρα να οδηγούν ένα ενυδρείο με ρόδες, επίτευγμα που δείχνει ότι ορισμένα τουλάχιστον ζώα έχουν την ικανότητα να πλοηγούνται σε εντελώς ξένα περιβάλλοντα.

Το αυτοκινούμενο ενυδρείο ήταν εξοπλισμένο με κάμερα, αισθητήρα LIDAR και ανιχνευτή κίνησης που παρακολουθούσε τη θέση του ψαριού. Όταν το χρυσόψαρο κολυμπούσε προς ένα από τα τέσσερα τοιχώματα, το ενυδρείο κινούταν προς την ίδια κατεύθυνση.

Καθένα από τα έξι πειραματόζωα τοποθετήθηκε μόνο στο ενυδρείο, απέναντι από το οποίο βρισκόταν μια ροζ κάρτα. Αν το ψάρι κολυμπούσε προς τη σωστή κατεύθυνση και έφτανε στην κάρτα, ανταμειβόταν για την προσπάθειά του με λίγη τροφή.

Έπειτα από ολιγοήμερη εκπαίδευση, και τα έξι χρυσόψαρα έμαθαν να οδηγούν το τροχοφόρο ενυδρείο τους, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στην επιθεώρηση Behavioural Brain Research. Τα ψάρια είχαν μάλιστα μάθει να αναγνωρίζουν τη ροζ κάρτα ακόμα και όταν η θέση της άλλαζε ή όταν υπήρχαν στον χώρο κάρτες διαφορετικών χρωμάτων.

Η επιτυχία του πειράματος οδηγεί σε δύο συμπεράσματα: το πρώτο είναι ότι «η ικανότητα πλοήγησης είναι γενική και όχι ειδική σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον» λέει ο υποψήφιος διδάκτορας Σάτσαρ Γκιβόν.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι «τα χρυσόψαρα έχουν τη γνωσιακή ικανότητα να μάθουν περίπλοκες δραστηριότητες σε περιβάλλοντα εντελώς διαφορετικά από αυτά στα οποία έχουν εξελιχθεί. Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι προσπάθησαν να μάθουν ποδήλατο ή να οδηγούν αυτοκίνητο, στην αρχή είναι δύσκολο».

Μελλοντικές μελέτες, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσαν να εξετάσουν την ικανότητα τρωκτικών ή άλλων χερσαίων ζώων να οδηγούν υποβρύχιο.

Πηγή: https://www.in.gr/

 

Η ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και σήμερα δεν λείπει από κανένα σπίτι

Previous article

Σαν σήμερα, 12 Ιανουαρίου ιδρύεται η εταιρία Motown – η δισκογραφική που πραγματοποίησε τα όνειρα των αστεριών της

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.