ΥΓΕΙΑ

Κάρδαμο για να… καρδαμώσετε

0

Από τα πιο εκλεκτά καρυκεύματα στον κόσμο και από τα πιο αρχαία μπαχαρικά, το κάρδαμο είναι γνωστό για τη μοναδική του γεύση αλλά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το κάρδαμο ή νεροκάρδαμο, γνωστό και ως κακουλές, είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Με τη χαρακτηριστική του πιπεράτη γεύση, μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με άλλα τρόφιμα, με πιο ήπια γεύση, όπως το τυρί, το ρύζι, τα ζυμαρικά ή τα αβγά. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε και σε ζεστά ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι ή και η σοκολάτα. «Το κάρδαμο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά» επισημαίνει η Vandana Sheth, διαιτολόγος. «Μας χαρίζει πολλές θρεπτικές ουσίες, με ελάχιστες θερμίδες κάθε φορά».

Γερά κόκαλα

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρδάμου σε βιταμίνη Κ σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου συμβάλλει στην ενίσχυση και προστασία των οστών μας.

Δυνατή καρδιά

Το κάρδαμο μας χαρίζει μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών που μπορεί να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μέταλλα – ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο – και νιτρικά άλατα, το κάρδαμο μπορεί να βοηθήσει με τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Ενα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κάρδαμο περιέχει 112 mg καλίου (1/3 της ποσότητας καλίου σε μια μπανάνα), 7 mg μαγνήσιο και περίπου 37 mg νιτρικών αλάτων.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το κάρδαμο περιέχει ισοθειοκυανικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, βοηθώντας το σώμα να απαλλαγεί από πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Τα ισοθειοκυανικά αποτελούν μικρά μόρια που ωφελούν την υγεία μας, μέσω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Ως αποτέλεσμα μπορούν να συμβάλουν στην αναστολή της ανάπτυξης καρκίνων, καρδιοκυκλοφορικών νόσων και οστεοαρθρίτιδας.

Ισχυρή όραση

«Το κάρδαμο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην υγεία των ματιών λόγω των καροτενοειδών και της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C» επισημαίνει η διαιτολόγος Vandana Sheth. Ενα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κάρδαμο περιέχει 15 mg βιταμίνης C (περίπου το 1/5 της βιταμίνης C που έχει ένα πορτοκάλι).

Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο κάρδαμο περιέχει 649 μg β-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα, ενισχύοντας την όρασή μας.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Το κάρδαμο περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και την αντίσταση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «National Library of Medicine».

Cooking time

Οι περισσότεροι απολαμβάνουν το κάρδαμο ωμό, ενώ αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή, πλύντε το και στεγνώστε το καλά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα, αλλά προσθέστε το στο τέλος για να μη «μαραθεί» εντελώς και χάσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Πολλές είναι οι επιλογές για να το απολαύσετε ωμό.

Μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothie ή να αναμείξετε στην pesto σας, να το απολαύσετε στη σαλάτα σας μαζί με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι ή το λάχανο, ή να ρίξετε λίγο κάρδαμο στο σάντουιτς που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά.

Μαγειρεμένο ή ωμό, μπορείτε να προσθέσετε κάρδαμο σε οποιοδήποτε ζυμαρικό ή γεύμα που ετοιμάζεται στο τηγάνι. Μπορείτε επίσης να το σοτάρετε με λίγο σκόρδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για ένα γρήγορο συνοδευτικό.

Πηγή: https://www.vita.gr/

 

Δίνουμε στα παιδιά κίνητρα για μάθηση

Previous article

Γράμμος: Η χαράδρα του Χάρου που κόβει την ανάσα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ