ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάλια Κάλντα: Το υπέροχο αλπικό σκηνικό στην Πίνδο

0

Εικόνες απαράμιλλου φυσικού κάλλους που συγκλονίζουν – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Βάλια Κάλντα είναι ένα από τα πιο ονειρικά μέρη της χώρας, με το φυσικό σκηνικό της και το απίστευτο κάλλος που το χαρακτηρίζει να είναι καλύτερο ακόμη και από τα αλπικά τοπία που συναντά κανείς στις διάσημες και πολυσύχναστες Άλπεις.

Ένας παραμυθένιος τόπος, η ομορφιά του οποίου συγκλονίζει τους πάντες, με πυκνά δάση με πανύψηλα έλατα, κατάφυτες βουνοπλαγιές, απέραντες κοιλάδες, ποτάμια και λιμνούλεςκαταρράκτες και ρυάκια. Ένας τόπος μαγικός και συνάμα ουτοπικός, που μόλις τον αντικρίσει κανείς αναρωτιέται αν όντως είναι πέρα για πέρα αληθινός!

Βάλια Κάλντα: Το υπέροχο αλπικό σκηνικό στην Πίνδο

Η Βάλια Κάλντα, λοιπόν, γνωστή και ως ο Εθνικός Δρυμός της Πίνδου βρίσκεται στα σύνορα των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, σε μια αρκετά δυσπρόσιτη περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου. Η έκταση του Δρυμού αγγίζει τα 70.000 στρέμματα και περιλαμβάνει τόσο την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι.

Ένας από τους πιο σημαντικούς και παρθένους δρυμούς στη χώρα μας η λεγόμενη και ως «ζεστή κοιλάδα», όπως μεταφράζεται στα βλάχικα η ονομασία Βάλια Κάλντα, συναντάται σε υψόμετρο 1.400 περίπου μέτρων ανάμεσα στα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι, φτάνοντας μέχρι τις κορυφές του βουνού Αυγό.

Το όνομά του πιθανότατα να οφείλεται στο ότι αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με το κλίμα να είναι ορεινό- μεσογειακό και το χιόνι να καλύπτει το Δρυμό περίπου 7- 8 μήνες μέσα στο χρόνο.

Βάλια Κάλντα: Ένας σπουδαίος βιότοπος

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα αποτελεί έναν από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας και τόπο που βρίσκουν χειμερινό καταφύγιο διάφορα είδη της ελληνικής πανίδας.

Επίσης, πλούσιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χλωρίδα του με τεράστια και πυκνά δάση μαύρης και λευκόδερμης πεύκης και οξιάς να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του. Από τα ρέματα που διατρέχουν την κοιλάδα το Αρκουδόρεμα είναι το σημαντικότερο, το οποίο αποτελεί παραπόταμο του Αώου.

Για να προσεγγίσει κανείς τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου μπορεί να μπει από πέντε διαφορετικές εισόδους -όσα και τα χωριά περίπου που βρίσκονται στην περίμετρό του: Μηλιά, Βοβούσα, Περιβόλι, Κρανιά, Μικρολίβαδο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

 

Brain Boost – Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για τον εγκέφαλό μας

Previous article

Πέδρο Αλμοδόβαρ: Η Κέιτ Μπλάνσετ πρωταγωνίστρια στην πρώτη αγγλόφωνη μεγάλου μήκους ταινία του

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.