3_ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Τι αλλάζει με τα τατουάζ από σήμερα – Απαγορεύονται μελάνια

0

Aλλαγές στα τατουάζ και προβληματισμό στους tattoo artists φέρνει η απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά τη χρήση πάνω από 4.000 χημικών ουσιών σε μελάνια.

Πρόκειται για χημικές ουσίες, όπως η ισοπροπυλική αλκοόλη, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε χρωματιστά μελάνια. Με βάση τον κανονισμό REACH της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα χημικά, κρίθηκαν επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

Τattoo artists σε κράτη – μέλη της ΕΕ ανησυχούν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να πλήξουν τον κλάδο τους, έπειτα και από τον αντίκτυπο της πανδημίας κορωνοϊού. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι κατασκευαστές καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην εύρεση εναλλακτικών. Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι νέες επιλογές στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα χρωματιστά τατουάζ, δεν θα έχουν την ίδια φωτεινότητα και διάρκεια.

Από τη μεριά του ο Μαρκ Μπλέινι, ειδικός του ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA) που εισηγήθηκε την πρόταση για την απαγόρευση, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να πληγεί ο κλάδος του tatoo αλλά να γίνει πιο ασφαλής και να προστατευτεί η υγεία του ατόμου που επιλέγει να κάνει τατουάζ.

Στην πρότασή του ο ECHA εκτιμά ότι η απαγόρευση σε μελάνια που χρησιμοποιούνται για tattoo, επιφέρει «σημαντικά» κοινωνικά οφέλη», συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής «ανεπιθύμητων ενεργειών στο δέρμα και άλλων επιπτώσεων στην υγεία». Παράλληλα, θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει «σημαντικός οικονομικός αντίκτυπος στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Σημειώνεται ότι ήδη 7 χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Σουηδία) έχουν εισάγει στην εθνική νομοθεσία κατευθυντήριες γραμμές για τα μελάνια των τατουάζ, που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2003 και το 2008.

Save the Pigments – Η εκστρατεία για τα χρωματιστά μελάνια που χρησιμοποιούν σε τατουάζ οι tatoo artists
Αντιδράσεις υπάρχουν μεταξύ άλλων στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές σε αίτηση με τίτλο «Save the Pigments», που αφορά δύο συγκεκριμένα μελάνια:

Το Pigment Blue 15 και
το Pigment Green 8.

Τα συγκεκριμένα μελάνια εξαιρούνται από την απαγόρευση της ΕΕ, καθώς η αντικατάστασή τους αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολη, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση και η απόσυρση από την αγορά να γίνει τον Ιανουάριο του 2023.

 

Στην αίτησή τους οι tattoo artists επισημαίνουν ότι η απαγόρευση σε συγκεκριμένα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ δημιουργεί συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού» με παρόχους εκτός ΕΕ. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για να αυξηθούν τα παράνομα τατουάζ με τους συνεπακόλουθους κινδύνους για αυτόν που κάνει το tattoo στο σώμα του.

Προκαλούν καρκίνο του δέρματος τα μελάνια για τατουάζ; Τι δείχνουν οι μελέτες

Στο δημοσίευμά του το Politico αναφέρει ότι τα δεδομένα από την επιστημονική έρευνα δεν δείχνουν ξεκάθαρα αν τα μελάνια του τατουάζ προκαλούν καρκίνο. Ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν τα μελάνια, έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί άμεση σύνδεση.

Το 2012 ερευνητές ανέφεραν ότι η όποια σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του δέρματος που προκύπτει από τα τατουάζ «πρέπει να θεωρείται μέχρι στιγμής τυχαία». Τέσσερα χρόνια μετά επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είναι «σχετικά σπάνιες» οι ανεπιθύμητες ενέργειες και «γενικά απρόβλεπτες».

Από τη μεριά τους οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας απαντούν ότι δεν έχουν διερευνηθεί ποτέ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τατουάζ στον ανθρώπινο οργανισμό, επισημαίνοντας ότι η έρευνα για το αν τα tattoo συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο συνεχίζεται.

πηγή: Athens voice

Το «αποτύπωμα» της πανδημίας στην ψυχική υγεία (γράφημα)

Previous article

Το 2021 είναι η χρονιά του Keanu Reeves απ’ όπου κι αν το πιάσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.