2_ΕΛΛΑΔΑ

«Δυνατά το ρόδι»: Το πρωτοχρονιάτικο έθιμο που κρατάει από την αρχαία Ελλάδα

0

γράφει η Σοφία Τριάντου

Ένα υπέροχο ελληνικό έθιμο ξεκινά με το ρόδι. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα παραδοσιακά σπιτικά, τα καφάσια στα μανάβικα μας, και όχι μόνο όλα τα μαγαζιά τροφίμων τα διακοσμούν αυτοί οι υπέροχοι καρποί αυτές τις μέρες.

Το ρόδι σύμβολο της γονιμότητας, της αναγέννησης και της ευημερίας για χιλιάδες χρόνια ακόμα και στην ελληνική μυθολογία. Ένα έθιμο που κρατά από την αρχαία Ελλάδα.

Για τον παραπάνω λόγο όταν το ρολόι της νύχτας που αναμένουμε την Πρωτοχρονιά χτυπήσει δώδεκα, όλα τα φώτα σβήνουν και όλη η οικογένεια βγαίνει στο κατώφλι του σπιτιού, δείχνοντας τη χρονιά που πέρασε. Και αυτός που επιλέγουμε να μπει πρώτος στην πόρτα του σπιτιού σπάει το ρόδι και οι υπέροχοι κόκκινοι καρποί ξεπροβάλουν στην πόρτα μας. Πάντα με το δεξί χέρι το σπάει και πάντα με το δεξί πόδι μπαίνουμε.

Πάντα μου έλεγε η γιαγιά μου «δυνατά το ρόδι» να σκορπίσουν οι καρποί. Τότε θα έχει το σπίτι τόσο τύχη όσοι και οι καρποί… Και ο εκλεκτός που το σπάει εύχεται τα ζουμερά κομμάτια του ροδιού που μοιάζουν με ρουμπίνια να γεμίζουν το σπίτι με υγεία και ευτυχία όσο και οι σπόροι του ροδιού. Και πάντα ψάχναμε ποιον τυχερό θα βάψουν τα ρόδια, γιατί αυτό σηματοδοτούσε και τον τυχερό της χρονιάς.

Σίγουρα όπως όλα τα έθιμα στην Ελλάδα ανά τόπο αλλάζει ό τρόπος και ο συμβολισμός. Εγώ λέω τη δική μου ιστορία, ένα έθιμο που αγαπώ ακόμα κι αν δε ξέρω αν είναι αυτό που φέρνει τύχη, ξέρω όμως ότι υποδέχομαι τη χρονιά με δυνατά γέλια!

Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι το ρόδι είναι το «μήλο» του βιβλικού κήπου της Εδέμ. Αναφέρεται επίσης ως «φρούτο του παραδείσου», γεγονός που μας δείχνει την εκτίμησή του σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Σε αντίθεση, με τους αρχαίους Έλληνες που το ονόμαζαν ως «ο καρπός των νεκρών» και παρείχε διατροφή στους κατοίκους του Άδη.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι σπόροι του ροδιού ενίσχυσε τη συσχέτιση με τη γονιμότητα. Ίσως από τον ελληνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο η Περσεφόνη πρέπει να περάσει 6 μήνες στον κάτω κόσμο, αφού ο Άδης την ανάγκασε να φάει έξι σπόρους ροδιού, αλλά η επιστροφή της γιορτάζεται με τον ερχομό της άνοιξης.

Η ροδιά συνδέθηκε επίσης με τα Ελευσίνια Μυστήρια καθώς οι ιερείς φορούσαν στεφάνια από κλαδιά από ροδιές κατά τη διάρκεια των τελετών. Οι μοναδικές γεύσεις του φρούτου, με τη γλυκύτητα που συχνά συνδυάζεται με την οξύτητα, κάνουν το ρόδι εύκολο αγαπητό σε πολλούς.

Ανεκτίμητο για τους πρώτους ταξιδιώτες της ερήμου ως μια εύκολα μεταφερόμενη, καλά προστατευμένη μορφή νερού. Ανεκτίμητο ακόμα και σήμερα όχι μόνο για το υπέροχο σχήμα του, τους κόκκινους σπόρους του αλλά θεωρείται κι ένα από τα ελιξίρια νεότητας και ως χυμός αλλά και ως συστατικό για τις εταιρείες καλλυντικών.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα και βιταμίνες A, B, C αλλά και μέταλλα όπως: φώσφορο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο κι έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι.

Εύχομαι να έχετε την τύχη όλων των σπόρων του, να είναι ρόδινη η χρονιά σας όπως το υπέροχο βαθύ κόκκινο χρώμα του και οι χαρές σας να είναι τόσες, όσες όλων των σπόρων τους μαζί!

Καλή χρονιά!

πηγή: eculture

Θρήνος στο Λουτράκι για το 5χρονο αγγελούδι «Μανούλα πονάω πολύ, δεν αντέχω άλλο» (video)

Previous article

Οι εικόνες του 2021 που θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη της Ελλάδας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.