Ενα γελαστό, χαρούμενο και ζωηρό παιδί που, όταν κάθεται στο πιάνο του, μπορεί να σε μαγέψει. Αυτή είναι, ίσως, η πιο σύντομη περιγραφή που μπορεί κάποιος να δώσει για τον Στέλιο Κερασίδη, που μέσα στο 2021 έγινε ο πιο νέος πιανίστας που έχει παίξει ποτέ στο Ηρώδειο.
Διότι, αυτό ακριβώς είναι ο μικρός Στέλιος: Ένα παιδί όπως όλα τα άλλα της ηλικίας του, που τρέχει πάνω – κάτω, γελάει και θέλει να κάνει πλάκες, που απολαμβάνει τα ζελεδάκια του -χωρίς καθόλου ζάχαρη- και που «μεταμορφώνεται» μόλις τα δάχτυλά του αγγίξουν τα πλήκτρα του πιάνου και η μουσική του πλημμυρίσει τον χώρο. Τότε, ταξιδεύει τους ακροατές του εκεί που μόνο η ποιοτική μουσική μπορεί να το κάνει, γεμίζοντας το μέσα τους κι αφήνοντας την καρδιά, την ψυχή και το νου να ξεφύγουν από όλους και όλα…
Ο Στέλιος είναι εννέα ετών, πηγαίνει στην Δ’ Δημοτικού και είναι το μεσαίο παιδί της οικογένειάς του. Η μαμά του Κωνστάντζα και ο μπαμπάς του Φώτης, έχουν ακόμα δύο παιδιά τη μεγαλύτερη Βερόνικα και τη μικρότερη Αναστασία, τις οποίες ο Στέλιος δηλώνει πως υπεραγαπά, παίζει συνέχεια μαζί τους και για τις οποίες έχει συνθέσει κομμάτια στο πιάνο. Ο μπαμπάς του Στέλιου, Φώτης Κερασίδης, που είναι κι αυτός πιανίστας, ήταν αυτός που αντιλήφθηκε πως ο μικρός έχει ταλέντο στη μουσική και σήμερα είναι ο δάσκαλός του.
Το ρεσιτάλ στο Ηρώδειο δεν προέκυψε ξαφνικά, ήρθε μετά από πολλές εμφανίσεις του μικρού Στέλιου σε σημαντικούς χώρους μουσικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και το Royal Albert Hall στο Λονδίνο. Θυμάται πως είχε λίγο άγχος, θυμάται την υπόκλισή του μετά το τέλος και φυσικά το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού. Μάλιστα τότε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, στο Ηρώδειο ο εννιάχρονος Στέλιος ήταν σολίστ, ενώ την ορχήστρα διεύθυνε ο γηραιότερος μαέστρος, ο 89χρονος Vladimir Fedoseyev. Τι δηλώνει ο Στέλιος Κερασίδης για εκείνη τη βραδιά; «Μακάρι να ξαναπαίξω κάποτε στο Ηρώδειο»!
Την άνοιξη του 2020, ενώ η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς lock down, με το ξέσπασμα της πανδημίας και όλοι τηρούσαμε αυστηρή καραντίνα, ο Στέλιος κάθισε στο πιάνο και συνέθεσε μια μελωδία που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και άγγιξε τις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων που βίωναν την ίδια αίσθηση. «Το βαλς της απομόνωσης» είναι αποτέλεσμα μιας ανάγκης να προσφέρει με τη μουσική του θετικότητα, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν δύσκολα. «Ήθελα να βοηθήσω αυτούς που αισθάνονται μοναξιά», δηλώνει ο Στέλιος γι’ αυτό το κομμάτι, που σήμερα έχει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο YouTube, έγινε είδηση σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, μίλησε τότε για «τον επτάχρονο Έλληνα πιανίστα που συνέθεσε το “Βαλς της απομόνωσης”, για να στηρίξει τους συνανθρώπους του».
Comments