O εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων σε μια περιοχή, όπως η ευρύτερη περιοχή της Βόχας η οποία είναι κατεξοχήν αγροτική, αποτελεί στις μέρες μας, απόλυτη προτεραιότητα κάθε χρηστής και προνοητικής δημοτικής διοίκησης.
Με αυτό ως δεδομένο ο δήμος Βέλου-Βόχας προχώρησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην χρηματοδότηση ενός πολύ σημαντικού έργου που αφορά στον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων της περιοχής του Βέλου, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ (2.200.000€).
Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος πολλές φορές στις τοποθετήσεις και τις δηλώσεις του έχει τονίσει την ανάγκη να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση του νερού άρδευσης, αποβλέποντας στην εξοικονόμησή του, γεγονός το οποίο εξασφαλίζεται με το έργο που θα υλοποιηθεί.
Τι περιλαμβάνει όμως αυτό το έργο;
Η χρηματοδότηση αφορά στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών άρδευσης του δικτύου του Αρδευτικού Οργανισμού Στυμφαλίας Ασωπού Κορινθίας, του γνωστού σε όλους μας ΑΟΣΑΚ. Στην παρούσα φάση, τα δύο εκατομμύρια ευρώ, όπως είπαμε αφορούν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή του Βέλου, καθώς αυτό είναι το δυτικότερο σημείο και άρα η αρχή του δικτύου ΑΟΣΑΚ στο δήμο Βέλου-Βόχας. Τα έργα είναι απαραίτητο να γίνουν από την αρχή έως το τέλος του δικτύου, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό και η δρομολόγησή τους από την περιοχή του Βέλου, θέτει τις βάσεις για την ολοκλήρωσή τους και στο ανατολικό δίκτυο.
Στόχος των υλοποιούμενων έργων είναι η εφαρμογή τρόπων αποτελεσματικής αξιοποίησης και εξοικονόμησης των υδατικών πόρων μέσω του εκσυγχρονισμού του Δικτύου Άρδευσης, η οποία αναλύεται σε δύο συνιστώσες: α) τη μείωση διαρροών και β)τη μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού άρδευσης που διατίθενται από τον ΑΟΣΑΚ.
Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω επιμέρους εργασίες και βελτιώσεις:
Εκσυγχρονισμός του δικτύου άρδευσης. Θα τοποθετηθούν υπόγειοι αγωγοί, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους επιφανειακούς (χωμάτινα ή τσιμεντένια αυλάκια), στους οποίους οι απώλειες νερού είναι μεγάλες και αδύνατον να περιοριστούν ή να ελεγχθούν.
Τοποθέτηση παροχόμετρων και υδροληψιών σε όλο το νέο δίκτυο έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των αντλούμενων ποσοτήτων νερού, καθώς και η κατανάλωσή του ανά καλλιεργούμενη επιφάνεια.
Με βάση τις ψηφιακές πλέον, μετρήσεις παροχής ύδατος σε κάθε καλλιέργεια θα υπάρχει και η ανάλογη χρέωση στους αγρότες.
Ποια είναι τα αναμενόμενα οφέλη
Τα οφέλη από την υλοποίηση αυτού του έργου είναι πολλαπλά και αφορούν όχι μόνο την περιοχή εφαρμογής αλλά οπωσδήποτε και όλο το ανατολικό κομμάτι της Βόχας που αρδεύεται από το αυλάκι του ΑΟΣΑΚ.
Αρχικά, η αντικατάσταση των τσιμεντένιων και κυρίως των χωμάτινων αυλάκων με κλειστούς υπόγειους αγωγούς μεταφοράς των υδάτων, περιορίζει απόλυτα τις διαρροές και εξασφαλίζει ότι το νερό μεταφέρεται στις καλλιέργειες χωρίς να υπάρχουν ενδιάμεσα σκόπιμες ή τυχαίες «απορροφήσεις» που μειώνουν δραματικά την ποσότητά του.
Επιπλέον, η ακριβής μέτρηση της ποσότητας που καταναλώνει ο κάθε ένας καλλιεργητής για την έκταση που καλλιεργεί, προστατεύει και τον υδάτινο πλούτο, αλλά και τον αγρότη από υπέρογκες ή αυθαίρετες χρεώσεις.
Αυτά τα δύο στοιχεία από την στιγμή που θα λειτουργήσει το έργο, θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή οικονομία νερού, το οποίο προφανώς δεν χάνεται, αλλά οδηγείται στην ανατολική Βόχα, όπου θα αρδεύει τις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Η εξοικονόμηση των υδάτων στην περιοχή του Βέλου, θα οδηγήσει όλο και περισσότερο νερό σε περιοχές του Ζευγολατιού και κυρίως του Άσσου οι καλλιέργειες των οποίων σήμερα, πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να πιουν «νερό» γιατί δεν φτάνει!
Επιπλέον και με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού, η οποία αναμένεται τον επόμενο χρόνο, δεν θα συμβαδίζει με την ολοκλήρωση των κλειστών δικτύων διανομής υδάτων, θεωρείται βέβαιο ότι σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα δίκτυα του ΑΟΣΑΚ για τη διανομή του νερού από το Φράγμα. Οπότε το έργο θα έχει πολλαπλασιαστικά και κυρίως μακροπρόθεσμα οφέλη.
Γι’ αυτό εξάλλου, το έργο αυτό αποτέλεσε έναν διακαή πόθο του δημάρχου Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου, ο οποίος με επιμονή κατάφερε να αποσπάσει από την Περιφέρεια τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση και να υλοποιήσει ένα έργο, το οποίο βάζει σε νέα εποχή τη διαχείριση των υδάτων άρδευσης στον κάμπο της Βόχας!
πηγή: gnomipoliton.com
Comments