ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Αντιπαράθεση Σταυρέλη Νανόπουλου για τον προμηθευτή των ΤΕΒΑ

0

Σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στον δήμο Κορινθίων Νίκο Σταυρέλη και τον δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο εξελίχτηκε η προμήθεια των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος ΤΕΒΑ.

Ο κ. Σταυρέλης έκανε αναφορά στην σχετική σύμβαση και τόνισε ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Νανόπουλου για ανοιχτό διαγωνισμό πάνε περίπατο και συμπλήρωσε πως όλες οι προτάσεις του για να “σπάσει” ο διαγωνισμός σε πολλούς μικρότερους, ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, δεν εισακούστηκαν. Τέλος περιέγραψε τους όρους του διαγωνισμού καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος ήταν καθαρά φωτογραφικός.

Αυτή ήταν η παρέμβαση Σταυρέλη για τον διαγωνισμό

Πάνε περίπατο οι υποσχέσεις του Δημάρχου προεκλογικά για καθαρούς ανοικτούς διαγωνισμούς στις προμήθειες.

Στη τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής προεγκρίθηκαν οι όροι του διαγωνισμού προμήθειας τροφίμων για τους απόρους (πρόγραμμα ΤΕΒΑ) ύψους 1.723.000 €.

► Ζήτησα ο διαγωνισμός να έχει πέντε (5) τμηματικούς προϋπολογισμούς [ 1) Νωπά κρέατα, 2) Οπωρολαχανικά, 3) Γαλακτοκομικά, 4) Ελαιόλαδα, 5) Είδη Παντοπωλείου και Βασικής Υλικής Συνδρομής ] για να μπορούν να λάβουν μέρος τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους, οι οποίες είναι αρκετές.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν αρνητική.

► Ζήτησα να απαλειφθούν οι απαγορευτικοί όροι συμμετοχής που αφορούν το τζίρο των επιχειρήσεων οι οποίοι αναφέρονται στα εξής:

Α. Να διαθέτουν τα τελευταία 3 έτη 2018, 2019, 2020 Μέσο Κύκλο Εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο του 100% του προϋπολογισμού (δηλαδή πάνω από 1.723.000 € κάθε χρόνο) επί ποινή αποκλεισμού. Γνωρίζετε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις;

Β. Να διαθέτει ελάχιστο μέσο ΕΙΔΙΚΟ  κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο του 50% του προϋπολογισμού (δηλαδή πάνω από 860.000 € κάθε χρόνο). Γνωρίζετε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις;

Γ. Την τελευταία τριετία (2018-20) να έχουν 2 τουλάχιστον συμβάσεις προμηθειών αξίας τουλάχιστον  20% του προϋπολογισμού (πάνω από 344.000 €) και μάλιστα να περιλαμβάνουν: α) Η κάθε μία εξ αυτών  την προμήθεια ίδιων ή συναφών  ειδών τουλάχιστον  κατά 50% αυτών  που αναφέρονται  στην μελέτη, β) Η κάθε μία εξ αυτών  την προμήθεια δύο ειδών  νωπών κρεάτων, δύο ειδών νωπών τυροκομικών, δύο ειδών οπωροπωλείου και γ) Η μία εξ αυτών να περιλαμβάνει δύο είδη ΒΥΣ.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν αρνητική.

► Τέλος  σαν κερασάκι στην τούρτα έχει τεθεί ο καταχρηστικός όρος (2.2.6.7) οι συμμετέχοντες να διαθέτουν τουλάχιστον έξι (6) φορτηγά για την μεταφορά και παράδοση των τροφίμων και τουλάχιστον δύο (2) φορτηγά  για την μεταφορά των προϊόντων ΒΥΣ. Ξέρετε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις;

Η απάντηση του Δημάρχου και εδώ αρνητική.

Εάν αυτοί οι απαγορευτικοί όροι συμμετοχής δεν είναι φωτογραφικοί τότε τι είναι; Και φυσικά δε συζητάμε για υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών.

 

Απαντώντας ο Βασίλης Νανόπουλος σε ερώτηση δημοσιογράφων και στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την υδροδότηση των δημοτικών διαμερισμάτων Άσσου – Λεχαίου και Τενέας ανέφερε πως ακόμα και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν και να εκπληρώσουν τους όρους του διαγωνισμού, αν κάνουν σύμπραξη. Ωστόσο, πρακτικά και διαχειριστικά είναι πολύ δύσκολο να έχεις περισσότερους απο έναν αναδόχους, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση πολλαπλασιάζονται οι ενστάσεις για τον κάθε επιμέρους διαγωνισμό, απο τους πολλούς συμμετέχοντες: “επιλέξαμε σε συνεργασία με την διαχειριστική αρχή να κάνουμε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι δήμοι σε όλη την Ελλάδα. έναν διαγωνισμό, χωρίς να αποκλείεται κανένας, αφού ακόμα και μικρές εταιρείες μπορούν να κάμουν σύμπραξη…”.

 

Το καλοκαίρι του 2023 φτάνει σε Άσσο – Λέχαιο και Τενέα το νερό από τη Στυμφαλία

Previous article

Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Σύλλογο εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Ν. Αργολίδας – Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.