5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οταν μιλούν οι έφηβοι και το κοινό τούς ακούει

0
Η πρώτη σκηνή της χώρας καθιέρωσε σε μια κρίσιμη χρονιά (μετά τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού) Εφηβική Σκηνή και την εγκαινίασε με μια σύγχρονη εκδοχή του έργου του Νάιτζελ Ουίλιαμς «Ο εχθρός της τάξης», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.

Πόσο σημαντικό είναι να εκφράζεις τις αγωνίες σου; Να σε ακούν; Ειδικά όταν είσαι έφηβος; Το πρώτο θέατρο της χώρας, το Εθνικό, αφουγκράστηκε τις ανάγκες του νεανικού κοινού. Ετσι φέτος, μια σημαδιακή χρονιά, μετά τον εγκλεισμό και τις ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι βιώσαμε αλλά έπεσαν βαρύτερες στους νεανικούς ώμους, ξεκινά την εφηβική σκηνή, δίνοντας τον λόγο στους εφήβους.

Γεωργία Μαυραγάνη

«Το χαρακτηριστικό δεν είναι ότι τα έργα απευθύνονται στο εφηβικό κοινό, είναι ότι οι έφηβοι μιλούν, άρα το κοινό είμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι και αυτό είναι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, παρ’ όλο που στο εξωτερικό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», λέει στην «Εφ.Συν.» για το ντεμπούτο της εφηβικής σκηνής η Γεωργία Μαυραγάνη που σκηνοθετεί το πρώτο έργο που ανεβαίνει σε αυτήν, «Ο εχθρός της τάξης».

Μας εξηγεί τη μεγάλη διαδρομή της πρωτοβουλίας που είχε η Σοφία Βγενοπούλου ως υπεύθυνη των δράσεων και των εργαστηρίων όπου οι έφηβοι όχι απλώς θα επεξεργάζονται τα θέματα, αλλά θα δημιουργούν οι ίδιοι τα δικά τους έργα που θα απευθύνονται στο κοινό.

«Σε αυτή την ιδιαίτερη ηλικιακή ενότητα, αυτό το δημόσιο βήμα τούς δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν, να αμφισβητήσουν αλλά και να προτείνουν πράγματα, κάτι που είναι πολύ ουσιαστικό καθώς πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως παιδιά ή μαθητές που πρέπει να διδαχτούν κάτι, δεν τους δίνεται δημόσιο βήμα ώστε να ακουστεί ο λόγος τους. Και αυτό είναι ένα σοβαρό βήμα ενηλικίωσης εφόσον έχουν την ευθύνη του λόγου τους και τη δέσμευσή τους απέναντι στην κοινωνία μέσα από αυτό».

● Γιατί επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο στην πρώτη παράσταση της εφηβικής σκηνής;

«Το έργο του Νάιτζελ Ουίλιαμς, που γράφτηκε το 1978, έχει μια σοβαρή ιστορία από πίσω του (…).

Ενα τμήμα ενός σχολείου, το οποίο βρίσκεται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή που θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε, περιμένει να ξεκινήσει το μάθημα. Ομως είναι ένα ζόρικο τμήμα, το ‘χουν εγκαταλείψει οι καθηγητές του και οι μαθητές ξεκινούν να κάνουν μάθημα ο ένας στον άλλο. Μέσα από τα μαθήματα μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες, ακούγεται η φωνή τους.

Στη δική μας εκδοχή έχουμε φέρει το έργο στο σήμερα, δεν μιλάμε πια για 6 αγόρια αλλά για 12 μαθητές τού σήμερα. Οι ηθοποιοί μέσα στην αναπαράσταση αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες των 16 τους χρόνων καταδεικνύοντάς μας ότι, στην ουσία, μας αφορούν τα ίδια πράγματα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Το έργο έχει πολύ καλή διάδραση και με τους εφήβους και με το υπόλοιπο κοινό γιατί αρχίζεις να σκέφτεσαι την εφηβική σου ζωή και τι σε απασχολεί τώρα σε σχέση με τότε, κάτι που δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση… Καθώς υπάρχουν 12 χαρακτήρες κι εκθέτουν προσωπικά τους βιώματα, είναι σαν να ανοίγει ένα παράθυρο σε όλους μας να συνδεθούμε. Η παράσταση χωρίς διδακτικό τρόπο καταφέρνει να μιλήσει για αυτές τις αγωνίες που υπάρχουν στη νεότητα…».

Το έργο έχει θεωρηθεί επαναστατικό, καθώς οι νεαροί μαθητές αμφισβητούν τα πάντα, σύστημα και σχολείο, και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, ωστόσο υποβόσκει και το ερώτημα μήπως είναι τελικά το σύστημα που τους απορρίπτει…

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δωρεάν παράλληλες δράσεις που απευθύνονται στους εφήβους.

● Πριν και μετά: θεατροπαραγωγοί υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα στην τάξη προτού και αφότου οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει την παράσταση, δουλεύοντας τα ερωτήματά της.

● Χτίζοντας την αλλαγή-Ιστορίες που επείγουν: Τρίωρα, διά ζώσης εργαστήρια από τους εμψυχωτές-καλλιτέχνες της Εφηβικής Σκηνής πάνω σε καίρια ερωτήματα (φύλο, κλιματική αλλαγή, ευκαιρίες-προσβασιμότητα) στα οποία καλούνται οι νέοι να δώσουν καλλιτεχνική υπόσταση.

● Στούντιο συγγραφής θεατρικών έργων για νέους: 4 θεατρικοί συγγραφείς αλληλεπιδρούν με τις εφηβικές ομάδες πάνω στις ιδέες και στους προβληματισμούς τους, με στόχο τη συγγραφή θεατρικών έργων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου.

? INFO: «Ο εχθρός της τάξης» του Νάιτζελ Ουίλιαμς. Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη. Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς. Παίζουν (αλφαβητικά): Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Αννα Γκουγκουλή, Βασίλης Καλφάκης, Αφροδίτη Κατσαρού, Μελίνα Κοτσέλου, Αλκης Μαγγόνας, Γιώργος Πατεράκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Γιώργος Σκαρλάτος, Αλέξανδρος Τομαδάκης, Βασίλης Τριφουλτσάνης, Εύα Φρακτοπούλου

Θέατρο REX-σκηνή «Κατίνα Παξινού». Τρίτη-Παρασκευή για σχολεία (τηλ. κρατήσεων 210-7001468, εσωτ. 310). Σάββατο, Κυριακή στις 20.00 για το κοινό, γενική είσοδος 3€. Η παράσταση συστήνεται για θεατές άνω των 13 ετών. Μέχρι τις 23/1/22. Για τις παραστάσεις της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, η Σκηνή «Κατίνα Παξινού» θα λειτουργεί ως μεικτός χώρος.

πηγή: efsyn

Εθνική Λυρική Σκηνή και Eurolife FFH παρουσιάζουν το μιούζικαλ «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει»

Previous article

Ο δυο μαθητές που ήθελαν να πληρώσουν κρυφά το εισιτήριο του συμμαθητή τους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.