ΚΟΣΜΟΣ

Google Doodle: Αφιερωμένο στην Τουρκάλα χημικό Remziye Hisar – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

0

Ποια είναι η Dr. Remziye Hisar

Η καθηγήτρια και επιστήμονας Dr. Remziye Hisar ήταν η πρώτη γυναίκα χημικός στην Τουρκία. Σαν σήμερα το 1991, το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας απένειμε στην Hisar το Βραβείο Υπηρεσίας για το πρωτοποριακό της έργο στην εκπαίδευση.

Η Remziye Hisar γεννήθηκε το 1902. Μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη το 1909, όπου επέδειξε την πρόωρη ευφυΐα της ολοκληρώνοντας τρία χρόνια δημοτικού σχολείου σε μόλις έναν χρόνο. Η έλλειψη γυναικών στον τομέα της επιστήμης την ενέπνευσε να ακολουθήσει τη χημεία στο Darülfünun, γνωστό σήμερα ως Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ως μία από τις λίγες Τουρκάλες της εποχής που σπούδασαν στο εξωτερικό, η Remziye Hisar συνέχισε τις σπουδές της στη χημεία το 1923 στο διάσημο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης του Παρισιού. Εκεί σπούδασε κοντά σε πολλούς πρωτοπόρους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, της Μαρί Κιουρί.

Την επόμενη χρονιά έγραψε ιστορία ως η πρώτη Τουρκάλα που αποφοίτησε από τη Σορβόννη. Η Remziye Hisar ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή το 1933, την ίδια χρονιά που ξεκίνησε τη θητεία της ως ερευνήτρια χημείας και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Το έργο της συνεχίστηκε σε διάφορα επιστημονικά τμήματα μέχρι τη συνταξιοδότησή της το 1973.

Η Χισάρ πιστώνεται ευρέως για τη θέσπιση των θεμελίων των σύγχρονων τουρκικών επιστημονικών μελετών, ειδικά εκείνων του γιου της Feza Gürsey, ενός διαπρεπούς θεωρητικού φυσικού, και της κόρης της Deha Gürsey, μιας από τις λίγες Τουρκάλες που εργάστηκαν για τη Διεθνή Ψυχολογική Ένωση.

Δείτε το Google Doodle για τη Remziye Hisar

http://https://www.youtube.com/watch?v=og2sNfUe5u4

πηγή: Enikos

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Οι φωτογραφίες-σοκ που οδήγησαν σε έρευνα για εγκληματική οργάνωση

Previous article

Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου του 1941, αεροσκάφη ιαπωνικού ναυτικού επιτέθηκαν σε δύο κύματα εναντίον του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού στο Περλ Χάρμπορ.

Next article

More in ΚΟΣΜΟΣ

You may also like

Comments

Comments are closed.