3_ΚΟΣΜΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Γιατί η Amazon θέλει να… ντιμάρει τον ήλιο

0

Μπορεί στα σχέδια ενός δισεκατομμυριούχου να… ντιμάρει τον ήλιο να μοιάζουν με την πλοκή ενός διάσημου επεισοδίου των Simpsons, είναι όμως αυτό ακριβώς που σχεδιάζει να κάνει ο Τζεφ Μπέζος.

Ο επιχειρηματικός κολοσσός του, η Amazon, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Ενέργειας και τη ΜΚΟ γεωμηχανικής SilverLining πρόκειται να συνδράμουν στη δημιουργία μοντέλων που δείχνουν τι ακριβώς μπορεί να συμβεί αν καταφέρναμε να μπλοκάρουμε κάποιες από τις ακτίνες του ήλιου.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία δωρίζει τους πανίσχυρους επεξεργαστές της για να βοηθήσει στη δημιουργία 30 διαφορετικών προσομοιώσεων για το κλιματικό μέλλον της Γης.

Σε ένα από αυτά τα εικονικά μοντέλα, η ανθρωπότητα έχει εισαγάγει τεχνητά αερολύματα στην ατμόσφαιρα προκειμένου να μειώσουν τη φωτεινότητα του ήλιου – με στόχο να σταματήσει δραστικά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύννεφα στο… cloud

Τα κλιματικά μοντέλα συχνά προϋποθέτουν ακριβά υπερμηχανήματα. Εδώ έρχεται να συνδράμει η Amazon, επιτρέποντας στους κλιματικούς ερευνητές να χρησιμοποιήσουν το υπολογιστικό σύστημα cloud της εταιρείας.

 

«Το cloud computing έχει αρχίσει να φτάνει στο σημείο που θα μπορούσε να σκεφτεί την υποστήριξη εγχειρημάτων όπως αυτό», δήλωσε η Kelly Wanser, εκτελεστική διευθύντρια της SilverLining, στο Gizmodo. «Επομένως, έχεις αυτό το σημείο καμπής όπου η υποκείμενη τεχνολογία είναι αρκετά εξελιγμένη, και έτσι το ερώτημα είναι, μπορείς να το δεις όλο αυτό στην πράξη και να δεις εάν μπορείς να τρέξεις αυτό το υλικό στο cloud; Και μετά τι γίνεται αν το κάνεις;»

Yπάρχουν πολλά θετικά στο να δωρίζει πόρους η Amazon για αυτήν την προσπάθεια. Πρώτον, υπάρχει πολύ λίγη έρευνα που έχει γίνει σχετικά με τις πλήρεις επιπτώσεις της διαχείρισης της ηλιακής ακτινοβολίας – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μέθοδο ψύξης της Γης με τον περιορισμό του ηλιακού φωτός.

Δεδομένου ότι η καταστροφική κλιματική αλλαγή φαίνεται να γίνεται όλο και πιο πιθανή κάθε χρόνο, η τεχνική θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να καταλήξει να δημιουργήσει ένα φρικτό σύνολο προβλημάτων από μόνο του – γεγονός που καθιστά την έρευνα ακόμη πιο σημαντική.

πηγή: cnn.gr

Απογραφή 2021: Οδηγίες για την αυτοαπογραφή λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας

Previous article

Κούγκι: Το Ολοκαύτωμα του Σουλίου – Η ηρωική αυτοθυσία του καλόγερου Σαμουήλ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.