ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονίζει η ιστορία της υπ. διδάκτορος που έζησε για 2 χρόνια σε σκηνή – «Οι φοιτητές μου δεν το έμαθαν ποτέ»

0

Η Guardian διηγείται την ιστορία της Lê μιας υποψήφιας διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, που έζησε για δύο ολόκληρα χρόνια σε σκηνή, επειδή δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στα έξοδα με τον μισθό της από το πανεπιστήμιο.

«Έκανε κρύο. Ήταν μια μικρή σκηνή για ένα άτομο, πράγμα που σημαίνει ότι μετά από λίγο ζέσταινε. Υπήρχαν όμως μέρες που θυμάμαι ότι ξυπνούσα και η σκηνή μου ήταν σε έναν κύκλο χιονιού. Όταν δεν έκανα το διδακτορικό μου ή άλλη δουλειά, μάθαινα πώς να κόβω ξύλα ή να ανάβω φωτιά» λέει η ίδια, μιλώντας στην εφημερίδα.

Όπως δημοσιεύει το newscenter, η Lê εγκαταστάθηκε στη σκηνή στο 3ο έτος του διδακτορικού. Όσο έμενε εκεί έκανε μπάνιο στο Πανεπιστήμιο, ενώ είχε φυλάξει τα βιβλία της στο γραφείο των διδακτορικών φοιτητών. Ούτε το Πανεπιστήμιο ούτε οι γονείς της γνώριζαν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. «Ζούσα μια διπλή ζωή» αναφέρει και εξηγεί ότι φοβόταν ότι θα βλάψει την επαγγελματική της φήμη, το να γίνει γνωστό ότι είναι άστεγη.

Η νεαρή υποψήφια διδάκτορας λάμβανε από το πανεπιστήμιο 16.000 λίρες ως ετήσια υποτροφία, αλλά ως διεθνής φοιτήτρια πλήρωνε 8.000 λίρες ετησίως σε δίδακτρα. Της έμεναν, άρα, 12.000 λίρες για να ζήσει, συμπεριλαμβανομένου του μισθού της από τις διδασκαλίες.

Με τα χρήματα αυτά τα κατάφερνε ίσα-ίσα μέχρι που η φτηνή εστία, στην οποία έμενε έκλεισε για ανακαινιση στο τέλος του δεύτερου έτους. Όπως αναφέρει χρειαζόταν 3000 επιπλέον λίρες για ενοίκιο και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά. Ωστόσο, ήταν αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει το διδακτορικό της και γι’ αυτό το λόγο δανείστηκε τη σκηνή από μια φίλη της.

Όσο ζούσε εκεί ήταν πολύ πολύ συγκεντρωμένη και έλαβε καλές αξιολογήσεις από τους φοιτητές.

«Νομίζω ότι οι φοιτητές πίστευαν ότι έπαιρνα μισθό για τη δουλειά μου. Νομίζω ότι αυτό υποθέτουν παντού οι φοιτητές: ότι οι διδακτορικοί έχουμε σωστές συμβάσεις εργασίας. Τους είπα ότι δεν ήταν έτσι, αλλά σκέφτηκα ότι παρά πάει να τους αποκαλύψω ότι μένω σε σκηνή», αναφέρει η Lê.

Και σε άλλα πανεπιστήμια της Βρετανία οι διδακτορικοί φοιτητές αντιμετωπίζουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα μισά από τα προπτυχιακά μαθήματα για τα οποία είναι διάσημο το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διδάσκονται από προσωπικό με επισφαλείς συμβάσεις. Το σωματείο του πανεπιστημίου λέει ότι αυτό είναι συχνό φαινόμενο σε όλη τη χώρα.

Πηγή: www.rosa.gr

Σταθερά πάνω από 700 οι διασωληνωμένοι

Previous article

Το μεγάλο κοινωνικό έργο του Μάικλ Σιν για την καταπολέμηση της αστεγίας

Next article

More in ΚΟΣΜΟΣ

You may also like

Comments

Comments are closed.