ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λουτρά Πόζαρ: Το φυσικό σπα κορυφαίο αξιοθέατο για την Κεντρική Μακεδονία

0

Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγοί απολάμβαναν τα ιαματικά λουτρά – Δείτε τις φωτογραφίες

Τα Λουτρά Πόζαρ, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα αξιοθέατα στο νομό Πέλλας. Δημιούργημα αποκλειστικά της φύσης, κάθε χρόνο το επισκέπτεται πλήθος κόσμου ώστε να απολαύσει τις ευεργετικές ιδιότητες των θερμών νερών του, όλες τις εποχές του χρόνου -ακόμη και το χειμώνα.

Το φυσικό σπα συναντάται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, στην Κεντρική Μακεδονία, σε απόσταση 35 χλμ. από την Έδεσσα, περίπου 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 10 χλμ. από την ιστορική Αριδαία. Γνωστά και ως Λουτρόπολη της Αλμωπίας, οφείλουν το όνομά τους στην τοπική φράση «κάτω από τη φωτιά», η οποία προέρχεται από τις λέξεις Πο=κάτω και Ζαρ=φωτιά. Όποιος, μάλιστα, βουτήξει στα νερά του θα ανακαλύψει και μόνος του λόγου τω αληθές.

Τα νερά των λουτρών από τις ιαματικές πηγές της Αριδαίας διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία, περίπου στους 37 βαθμούς, η οποία τα καθιστά ιδανική επιλογή για ένα απολαυστικό φυσικό σπα, ακόμη και μέσα την καρδιά του χειμώνα.

Το σκηνικό στα Λουτρά Πόζαρ είναι εκπληκτικό με τους φυσικούς καταρράκτες που σχηματίζονται κατά μήκος του ποταμού με τα ιαματικά νερά και τις φυσικές «πισίνες» να προσκαλούν σε βουτιές αναζωογόνησης και ευεξίας. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται τα λουτρά και για λόγους υγείας -καθώς η δράση των ζεστών νερών της περιοχής είναι άκρως ευεργετική.

Λουτρά Πόζαρ: Εξερεύνηση στη γύρω περιοχή

Ο επισκέπτης των λουτρών μπορεί να συνδυάσει τα ιαματικά λουτρά με την εξερεύνηση και της γύρω περιοχής. Στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον το φαράγγι των Λουτρών και η περιβάλλουσα φύση του ιδανική επιλογή για εκδρομές, περιπάτους και ορειβασία. Εντυπωσιακότερο σημείο όλων ο μεγάλος καταρράκτης ύψους 22 μέτρων, που συναντάται σε υψόμετρο 400 μέτρων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο σημείο έχει ανακαλυφθεί μια συστάδα με περίπου 15 σπήλαια στα οποία συμπεριλαμβάνονται και ευρήματα από την προϊστορική εποχή. Το ονομαζόμενο σπηλαιόπαρκο της Αλμωπίας, μάλιστα, είναι και το πρώτο του είδους του σε όλη τη χώρα.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/

 

Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων που μας κάνουν καλό

Previous article

Πρώτος νεκρός από την μετάλλαξη «Ο»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.