5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Αθήνα του ’60: Στου Zonar’s, στου Απότσου, οι πωλητές, οι κυρίες της εποχής [εικόνες]

0
Κάθε μήνας ξυπνά και μία μνήμη ή γνώριμες εικόνες μέσα από το σινεμά. Ενα ξεχωριστό ημερολόγιο για τη νέα χρονιά.
Η πιο ιστορική και κεντρική πλατεία της Αθήνας, η καρδιά της Ελλάδας, η πλατεία Συντάγματος, είναι το θέμα του νέου εικαστικού ημερολογίου της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, που μόλις κυκλοφόρησε.
Το ημερολόγιο τοίχου είναι δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) και περιλαμβάνει δώδεκα εικαστικά έργα της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη, ένα για κάθε μήνα.
Το τραμ της Αθήνας 

Όλα τα έργα είναι υδατογραφίες που ανακαλούν νοσταλγικά οικείες όψεις και γωνιές της πλατείας Συντάγματος. Συνιστά ιδανικό και προσιτό δώρο αλλά και προσθήκη στην ιστορική εικαστική εικονογραφία της Αθήνας.
Στάση για ουζάκι 

Η Άρτεμη Χατζηγιαννάκη επανέρχεται μετά την περσινή θερμή υποδοχή του αντίστοιχου ημερολογίου για την πλατεία Ομονοίας, εμβαθύνοντας έτσι την ερευνητική ματιά της στο πρόσφατο παρελθόν της Αθήνας.
Το ημερολόγιο εμπλουτίζεται από δώδεκα συνοδευτικά κείμενα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου και ένα εκτενέστερο εισαγωγικό κείμενο του ιδίου, ένα χρονικό από μνήμες και βιώματα, που μαζί με την κοινωνική και πολιτική ιστορία της χώρας, διατρέχει την νεότερη μυθολογία της πλατείας, της «Αθήνας, που μας περιέχει όλους», όπως τόσο παραστατικά αναφέρει ο ίδιος.
Εφημερίδες στο Συνταγμα 

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει επίσης προλογικό σημείωμα της Άρτεμης Χατζηγιαννάκη καθώς και μετάφραση όλων των κειμένων στα αγγλικά από τον John Davis.
Στην Αθηνα του 60 

Τα θέματα του ημερολογίου είναι:
Ιανουάριος – Εξώφυλλο του περιοδικού «Εικόνες» (1965)
Φεβρουάριος – Εξώφυλλο του περιοδικού LIFE (1948)
Μάρτιος – Το κόκκινο μπαλόνι
Απρίλιος – Η φωτογραφία
Μάιος – Zonar’s
Ιούνιος – Στη διάβαση
Ιούλιος – Κατεδάφιση
Αύγουστος – Άττικα, το κατσαριδάκι
Σεπτέμβριος – Μεταπολίτευση
Οκτώβριος – Απελευθέρωση
Νοέμβριος – Στου Απότσου
Δεκέμβριος – Σκαλωμαρία
Εξώφυλλο του περιοδικού LIFE (1948) 

Το ημερολόγιο, σχήματος 30Χ30 cm, διατίθεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και κατόπιν παραγγελίας στο τηλ.210-3304759 και στο e-mail notarte1711@gmail.com. Παράλληλα με το ημερολόγιο, θα διατεθούν ενυπόγραφα αντίτυπα κάποιων έργων του ημερολογίου σε περιορισμένο αριθμό, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν κατόπιν παραγγελίας στο τηλ. 210-3304759 και στο e-mail notarte1711@gmail.com.
Εξώφυλλο του περιοδικού «Εικόνες» (1965) 

Το κατσαριδάκι 

Αιχμές Νίκα για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων: “Γιατί δεν έγινε μονάδα επεξεργασίας στην Κορινθία;”

Previous article

Μειώνεται στο τρίμηνο η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από τη Δευτέρα – Όλα τα νέα μέτρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.